Konfiguraation viimeistely

Yön aikana kone oli palauttanut itsensä Home Serverin turvakopioista ja aamulla aloitin taas testit. Lopputulos on mielenkiintoista katseltavaaa. Kaikenkaikkiaan koitin neljää eri RAID blokin kokoa, 64, 128, 256 sekä 512 KB. Parhaaksi osoittautui se jonka olin alunperin valinnut intuitiivisesti!

Alla on läjä taulukoita eri nopeuksilla. Mittaukset on tehty normaalioloissa Windowissa, muutama minuutti bootin jälkeen. Mittaohjelmana toimi CrystalDiskMark 3.0 sekä PCMark Vantage.

image

Kirjoittamisessa on selkeästi jokin herkkukohta 128 kilotavun blokin kohdalla, mikä näkyy vastaavasti PCMark-pisteissä.

image

Alkuperäinen kuvitelmani siitä että 64 kiloinen blokkikoko olisi hyvä johtui siitä että arvelin 4K kirjoitusten määrän olevan korkea ja sitä myöten 4K blokin koon olevan optimaalinen. Näin jälkikäteen on helppoa sanoa että kyseinen järkeily on täysin virheellinen.

image

128 KB blokkikoko näyttää olevan piirun verran parempi kuin 256 tai 512. En vaivautunut menemään yli 512 blokkikoossa sillä en usko saavuttavani mitään mullistavaa uutta.

Lopulliset PCMark tulokset tällä kokoonpanolla on siis:

PCMark 17369, Memories 12986, TV and Movies: 7908, Gaming: 20972, Music: 18918, Communications: 10673, Productivity: 23868, HDD: 34953

Sunnuntain työnsarkaan kuului myös alakerran tuulettimien yhdistäminen yhdeksi liittimeksi jotta voin hyödyntää emolevyn ohjelmallista ohjausta kyseisille tuulettimille. Kun kaapeli oli valmiina loppu päivä on mennyt etsiessä “elokuva-asetuksia”, elikä kun kone idlaa leffaa pyörittäessään olisi todella kiva jos se olisi mahdollisimman hiljainen. Koneen ilmaa vatvoo 6 tuuletinta joten niistä lähtee kiitettävästi ääntä. Tuulettimien automaattiseen ohjaamiseen joudun käyttämään speedfania ja tuntien katselun ja säädön jälkeen päädyin tarkkailemaan emolevyn virranjakajien lämpötilaa. Sen noustessa liikaa kattotuulettimet nostavat vauhtia ja emolevy/pohjoispiiri/näytönohjaimet alkavat jäähtymään.

Tämän operaation aikana selvisi että tuulettimet ovat vanhat ja niissä on ylimääräinen rätisevä käyntiääni joka tulee esille hyvin kun tuulettimille annetaan 60% 12v:sta. Niinpä tilasin uudet Gentle typhoonit mitattuani että ne mahtuvat koteloon.  Samalla kun mittailin mittoja huomasin että koneen sisällä on oudon lämmintä. Muistini kuumenevat jonkin verran ja ainut tuuletus jonka ne saavat on kennon läpi hitaasti tuleva ilmavirta. Näyttää siltä että koteloon pitää laittaa vielä pari tuuletinta lisää huolehtimaan muisteista. Sen jälkeen tämä vesijäähdytetty kotelo pitää sisällään 8 tuuletinta. Että sellaista tänään… Smile

Kaapelointisuunnitelmia ja firmiksen päivitystä

Laitteen kaikkien firmisten päivittäminen meni yllättäen useampi tunti. Lähinnä hankaluudet johtuivat boottavan tikun luomisesta, sekä vanhan tikun korjaamisesta, mitä ei välttämättä olisi tarvinnut juuri tähän kohtaan tehdä.

Kaikissa kiintolevyissäni on nyt uusimmat firmwaret. Myös muut laitteet kuten RAID ohjain sekä emolevy on päivitetty. Näytönohjainten kohdalla jätän kikkailun vielä väliin. Katselin vielä ylikellotusoppaita ja löysin yhden pienen jännitemuutoksen jolla voisin saada taas hieman nopeamman CPU:n. Kikka onnistui, kone käy nyt 4.1 GHz. Näytönohjaimet kellotin AMD:n sallimaan maximiin 900MHz / 1300MHz (org. 800MHz / 1300MHz). Siinä on siis “lopulliset” kellotukseni.

Illan aikana ihmettelin myös tuulettimien kaapelointia ja keksin tavan kaapeloida tuulettimet järkevämmän. Yläjäähdyttimen tuuletin tulee ottamaan virtaa keskeltä emoa Power fan liittimestä. Kyseistä liitintä voi hallita ohjelmallisesti. Toinen liitin jota voin käyttää ja jota myös voi ohjata ohjelmallisesti on Chassis FAN. Se liitin on sijoitettuna emolevyn alalaitaan, juuri oikeaan paikkaan alakerran jäähdytintä varten. Näin ollen voin kontrolloida Windowsista koneen meteliä. Johdotuksen säädön vuoksi joudun irrottamaan emolevyn, sekä kolvaamaan alakerran liittimet yhteen liittimeen. Alakerran tuulettimien yhteenlaskettu virrantarve on 0.9 ampeeria. Kävin vielä kerran EVGA:n sivuilla tarkistamassa, että emolevy kestää kyseisen kuorman. Virallinen FAQ sanoo että se kestää. Siihen uskomme.Smile

Seuraava virittely on RAID ohjaimen parametrit. Nettiä surffaten koitin etsiä optimia blokin kokoa ja päädyin 64K aikaisemman 128K:n sijaan. Crystall Mark tulokset tippuivat radikaalisti. Aion testailla eri parametrejä kuten write cache, write through sekä blokin koko koska niitä säätämällä kirjoitusnopeus voi näemäm tippua 200 megaa alaspäin kun taas jonotettu 4K luku kasvoi 30 megatavulla…

Tämän jälkeen on tietenkin vielä keskusmuisti trimmaamatta. En tiedä kuinka paljon sieltä saa tehoja irti, mutta trimmataan nekin kohdalleen kuitenkin.

Aamulla ajoin mielenkiinnolla ensimmäisen PCMark Vantagen oikealla kokoonpanolla:

PCMark: 14327

Memories:12588, Tv and Movies: 7714,
Gaming:15269, Music: 19089, Communications:9562,
Productivity:22157, HDD:37100

Testejä huoneenlämmössä

Tämän päivän listalla oli tuoda kone asuinkerrokseen ja ajaa sitä huoneenlämmössä nähdäkseni että jäähdytys pelittää myös normaalissa olosuhteissa. Ilokseni huomasin että kone pysyi hyvin omien lämpövaatimusteni sisällä. Kellotustesteissa saavutin oman tavoitetaajuuteni tälle prosessorille, mikä on8b0f13d6-607b-4f29-9ae3-832b8994c4ff 4.0GHz. Tämän taajuuden saavuttaminen vaati seuraavat asetukset
CPU VTT: 1.3
CPU core: 1.375 (with vdroop)
OIH: 1.25 (näytönohjaimet kaatoivat ilman NB:n jännitteen nostoa)

Illan aikana maistelin 4.4 GHz, mutta säädön aikana nostelin jännitteitä liikaa ja lopullinen tulos ei ollut riittävän vakaa. 4.4 näyttäisi kuitekin saavutettavalta turbomoodissa. Pitää vain tutkia NB:n jännitteitä, sillä kaatumiset tapahtuivat vain 3DMark Vantagea käynnistettäessä mikä kertoo NB ongelmista. Valitettavasti kaikkien kaatumisten ja säätöjen jälkeen päädyin tilanteeseen missä Turboboost on kytkettynä pois päältä kokonaan enkä saa sitä päälle BIOS:sta tai Windowsista. Ehkäpä firmwaren päivitysrumba antaa tämän ominaisuuden takaisin.

Jäähdytyksen puolella havaitsin että yläkennon tuulettimien pyörimisnopeutta ei voi säätää CPU FAN –liittimen kautta. Nelipinninen liitin käyttää sitä neljättä pinniä kierrosnopeuden säätöön ja juuri se ei tietenkään ole käytettävissä 3 pinnisen liittimen kanssa. Pitää tutkia kaapeleiden uudelleensijoittamista.

Illan viimeinen tekonen oli näytönohjainten kellottaminen. AMD on tehnyt temput ja 5870:n näytönohjainta ei voi kellottaa yli 900/1300 taajuuksien. Jotta pääsee tuosta ohi pitää näytönohjainten firmware päivittää esimerkiksi Asuksen näytönohjaimen firmwarella, jonka jälkeen MSI:n afterburner sallii nostaa jännitteitä ja kellotaajuuksia yli AMD:n asettamien rajojen.

Illan viimeinen 3DMark Vantage ei parantanut tuloksiaan, sillä CPU:lta puuttuu turboboost, joka antaa sen 500 pistettä CPU-pisteitä. Näytönohjaiten pisteet nousivat hieman yli 30000 kellotuksilla, mutta kokonaisuus jäi silti pari pistettä eilisestä. Firmware päivityksiltä ihmeitä odotellen…

Kaikenkaikkiaan jäähdytys tuntuu kestävän todella hyvin. Voin siis tilata viimeisen pumpun ja vesisäiliön huoletta. Sitten onkin enää sisustan siistiminen ja viimeisten palikoiden asentaminen paikalleen ennen kuin kone on valmis hirvittävään ohjelmistoviritykseen.

Omana sivupolkunaan menee näyttöpaketin virittely, mutta siitä myöhemmin lisää.

Luuppi valmis, testit alkakoon

Sain lauantaina puuttuvat palasen luuppiini. Sunnuntaina aloin kasaamaan konetta kasaan. En pitänyt testiletkun jäykkyydestä ja jämeryydestä, mutta käytin sitä kuitenkin. Parin desin pumppaamisen jälkeen huomasin pari vesipisaraa jäähdyttimen luona, aivan koneen ylälaidassa. Purin välittömästi luupin ja nakkasin letku pois, koska ajattelin että se vuotaa. Letkun sopivuus liittimiin nähden olikin monessa kohtaa kovin huono.

Valitettavasti vika ei ollut letkussa, vaan liittimien kiinnityksessä. Hätiköity päätös ja epäluottamus vahvaa letkua kohtaan puri nilkoille Smile. Kotelon luuppi on kuitenkin nyt rakennettu sitä varten tarkoitetulla letkulla ja Jarnolta lainassa olevalla akvaariopumpulla. Tarkoitus on testata riittääkö emolevyn ja näytönohjainten jäähdytys käyttöä ennen kuin tilaan pysyvän ratkaisun. Sitä en vielä aamupäivällä tiennyt. Jarnon nohevan speksisurffauksen jälkeen tiedän mitä haluan emolevyn luupin pumpuksi. MCP655-B pumpuksi ja XSPC:n vesitankki, joka on suunniteltu juuri tätä pumppua varten. Tämä samalla auttaa PICT8206 (Custom)minua ratkaisemaan yhden kaapelointiongelmistani, sillä se peittää etupaneelin USB ja äänipiuhat.

Kun toinen luuppi oli valmis, ajoin sitä pari tuntia pelkällä pumpulla. Näin varmistin että luuppi ei vuoda mistään suunnasta. Kun vuotamattomuus oli varmistettu kenkäisin kompressorin päälle ja putsasin koko kotelon sisällön pölystä ja mahdollisista metallihiukkasista. Tämän jälkeen koitin laittaa paperia emolevyn ja yläjäähdyttimen väliin, mutta se ei onnistunut. Irroitin jäähdyttimen ja laitoin eritysteippiä pitämään huolen siitä että jäähdytin ei oikosulje emolevyä.

Kun kaikki tämä oli tehty, vedin syvään henkeä ja penteleesti peläten käynnistin koneen ensimmäisen kerran. Kone lähti käyntiin aivan kuin mitään ei olisi tehty. Tarkistin näytönohjaimia rasittaen että emolevy+näytönohjaimet pysyvät sopivan lämpininä. Kellarissani en saanut näytönohjaimia kuumenemaan niin paljoa että piiri olisi tuntunut edes kunnolla lämpimältä. Koitin korventaa näytönohjaimiani FurMark ohjelmalla. Tässä kohtaa pystyin hymyilemään aika isoa hymyä.

PICT8209 (Custom)Päätin illan kellottamiseen. Asetin tavoiteeksi saada CPU:n QPI 180 MHz eli CPU pyörimään noin 3.8 GHz. Henkilökohtainen tavoitetaajuuteeni on 4.0GHz, siinä kohtaa voin levätä. Hieman nettiä surffailemalla ja paria asiaa kokeilemalla sain koneen lopulta käyntiin QPI 195 MHz, mikä bootissa tarkoittaa 3.9GHz ja Windowsissa 4.05 GHz (E-leet kenkäisee turboboostin pysyvästi päälle). Kun vain yhtä ydintä rasitetaan CPU repii itsensä 4.2GHz (kerroin 22, turboboost). Ajoin tällä illan viimeiset testit:

3DMark Vantage: 28240 (GPU 29543, CPU 24940)
PCMark Vantage: 7933, Memories:6799, TV and movies: 5731, Gaming: 8722, Music 7562, Communications: 6452, productivity:6247, HDD:3222

Kun vertailemme näitä alkuperäisiin tuloksiin.

CPU, tehonnosto 52%
3DMark Vantage, kokonaistuloksen nousu: 23%, GPU: 14%, CPU: 44%
PCMark Vantage, kokonaistuloksen nousu: 23%

Näytönohjaimeni ovat siis yhä CPU rajoitteisia.

Yläjäähdyttimen kiinnitys

PICT8188 (Custom)

Päivän listalla oli alkuperäisen tuulettimien kattokiinnikkeen modaaminen sopimaan vesijäähdyksen jäähdyttimen kiinnitykseen. Emolevyn yläreunan ja kotelon välissä on todella vähän tyhjää tilaa. Jotta saan tuulettimet ja jäähdyttimen mahtumaan kotelon sisälle, pitää tuulettimien PICT8194 (Custom)kiinnityksen olla tasan kotelon yläreunan kohdalla. Kaikki ylimääräinen metalli piti leikata pois tuosta alkuperäisestä kiinnityskehikosta, sillä se paksunsi tuuletin + jäähdytin pakettia sen kriittisen kaksi – kolme milliä.

Minipora työskentelyn lopputulos on hyvin ohut kiinnitysripa, joka sopii kuin tehty Smile kotelon ylätuuletusaukkoon. Tämän jälkeen tein kunnon testisijoituksen kotelon sisään. Tässä kohtaan ilmeni että en voi käyttää tuulettimien oikeita kiinnityskohtia jäähdyttimessä, sillä emolevyn virtajohdot ja kotelon vahvike vaativat että jäähdytin on todella lähellä Blueray asemaa. Sen verta paistoi aurinko risukasaan että menemällä yhden kiinnityspisteen pieleen sain jäähdyttimen sopimaan tiukasti (millin – kahden marginaalilla) emolevyn yläpuolelle. Lopulta jäähdytin tulee olemaan vain kahdella ruuvilla kiinni. Ruuvit ovat keskellä jäähdytintä, joten uskon kiinnityksen olevan riittävän vahva. Allaoleva kuva kertoo kuinka paljon tuulettimet ovat pielessä oikeasta kiinnityksestä. Ratkaisun rakentaminen on tällä hetkellä todellista millipeliä.

PICT8197 (Custom)PICT8198 (Custom)

Kun tämä perustyö oli tehty käytin pienen hetken pohtiakseni vesikierron liittimiä. Sain Jarnolta lainaan 45 asteen liittimiä yhden kappaleen, joka on merkittävästi enemmän kuin mitä minulla on Smile. Kuvaa kannattaa klikata, sillä se suurenee, jotta saa hieman ajatusta siitä miten ajattelin emolevyn palikoiden välisen letkun laittaa. Ongelmana tuossa on yhä se että se letku jota käytän emolevyn ja näytönohjainten kierrossa kinkkaa tuolla kulmalla. Se kinkkaa jopa tämän hetken kiinnityksessä, suorilla paloilla tehtynä.

Päivän viimeinen ratkottu ongelma oli tuulettimien virransaanti. Emolevyllä ei ole riittävästi tuulettimen virtaliittimiä kaikkiin kuuteen (6) tuulettimeen. Niinpä Jarnon suosituksen siivittämän kaivelin netistä mitä yksi emolevyn tuuletin liitin antaa virtaa. Liittimistä saa turvallisesti revittyä ampeerin verran virtaa ja kun yksi tuuletin vie 0.23 ampeeria ei ole mikään ongelma laittaa kahta yhteen. Illan päätteeksi kolvasin (Jarnon avuksella) liittimet yhteen ja tein viimeisen sovituksen. Sovitus on niin tiukka, että minun on pakko laittaa eristysteippiä jäähdyttimeen, sillä pelkään että se ottaa kiinni emolevyyn ja sitä myöten voisi aiheuttaa oikosulkuja.Tämän emolevyn yläosassa, juuri jäähdyttimen alla on läjä liittimiä mistä saa mitattua emolevyn eri jännitteitä, jotta ei tarvitse uskoa ohjelmistojen lukemiin Smile. Valitettavasti tätä ominaisuutta en pääse käyttämään, sillä kuten allaolevasta oikeanpuoleisesta kuvasta näkee, niitä liittimiä ei näy.

PICT8204 (Custom)PICT8205 (Custom) (2)

Hard days work

Koko sunnuntai päivä siinä lopulta meni ja illan päätteeksi oli näyttää vain mallijohdotus. Näytönohjainten väliin tuleva putken pala oli liian pitkä, eikä mikään asettelu saanut tilannetta korjattua. Jouduin tilaamaan uuden osan Aquatuningista ja sen aikaa kone on kylmänä kellarissa, sillä kaikki osat ovat nyt vesijäähdytyksen alla. Tässä on sarja kuvia siitä mihin ollaan nyt päästy.

Ongelmia päivän aikana ilmeni mm. mihin kiinnittää kakkoskierroksen jäähdytin. Kuten kuvista näkyy ylhäällä ei juuri ole ylimääräistä tilaa. Tällä hetkellä visio on että tuulettimet tulevat juuri ylätason tasalle jolloin jäähdytin mahtuu juuri ja juuri sisälle. Tässä konfiguraatiossa tuulettimet puhaltavat sisälle, se ei ole ihan optimaalisinta, mutta ainakin kaikki on kotelon sisällä.

Sivuhuomautuksena mainittakoon että pelkään etten jaksa kantaa tuota konetta kun se on valmis. Sen verta painavaksi se alkaa muuttumaan.

PICT8168 (Small)PICT8169 (Small)PICT8171 (Small)PICT8172 (Small)PICT8175 (Small)PICT8177 (Small)PICT8178 (Small)PICT8179 (Small)PICT8180 (Small)PICT8185 (Small)PICT8187 (Small)

Perustason mittaus

Vihdoin olen päässyt siihen tilaan että alan todenteolla säätämään konetta. Ensimmäinen askel on luonnollisesti perustason mittaus. Sen jälkeen voimme selvittää kuinka paljon kellotuksilla ja virityksillä oikeastaan oli merkitystä. Olen tehnyt testejä varten puhtaan Winddows 7 Ultimate (32-bit) asennuksen. Tähän asennukseen asennetaan vain järjestelmän ajurit sekä tarpeelliset “ylikellotusohjelmat”. Minun valikoimani on

  • 3Dmark06
  • 3DMark Vantage
  • PCMark Vantage
  • SuperPi
  • Core Temp
  • GPU Caps viewer
  • CPUid (CPU-Z)
  • Everest
  • E-leet (EVGA erikoisohjelma)

Nyt kun perus Windows 7 on sisällä päivitin piirisarjan ajurit, näytönohjaimen ajurit sekä BIOS:n. Tämän jälkeen mainitut ohjelmat sisään ja sitten koneen kylki kiinni. Näin olemme mahdollisimman lähellä oikeaa tilannetta.

Huoneen lämpötila on 18 astetta.

IDLE:

CPU core: 17-18
CPU core: 28-34
System: 27-29
GPU 1: 41

3DMark Vantage
P22982, GPU:25830, CPU:17269
SuperPi 1M
14s
3DMark06
18776
PCMark Vantage
Tämän tulokset eivät kerro järjestelmän tehoista, sillä levystö puuttuu tässä ajossa. Tämä kertoo meille emolevyn ja prosessorin tilasta.
PCMark: 6429, Memories: 6134, TV and movies 5158, Gaming 7137, Music 5876, Communications 5755, Productivity 5182, HDD 3272
Everest
Memory read: 11494 MB, latency 66.8ns

Ja kahden tunnin testaussession jälkeen lämpötilat, huone 24 (lämmitin tuli käyttöön 🙂

CPU: 21
Coret: 33-38
System: 35
GPU: 46

Nyt alkaa koneen purkaminen osiin ja toisen vesijäähdytyskierron rakentaminen.

SVN varasto konfiguraatioiden tallentamiseen

Ajattelin vuosien jälkeen alkaa oikeasti säätämään näppisoikopolkuja ja hiiren eri nappeja sekä näppiksen pikanappeja. Kyseisten säädösten jälkeen minua harmittaisi kuin oravaa lumihangessa jäätynyt käpy kädessä jos menettäisin koneen konfiguraatiot jonnekin tai jos en voisi kopioida niitä koneiden välillä. Ajatukseni on opetella nämä oikopolut selkärankaan ja sitä myötä tehostaa koneeni käyttöä melkoisesti.

Paras tapa säilyttää erilaisia konfiguraatiotiedostoja täytyy olla jonkinlainen versionhallinta järjestelmä. Töiden puolesta olen jounut koskemaan SVN järjestelmään ja todennut että se kelpaa. Näinollen aloin suunnittelemaan SVN varaston virittämistä jollekin palvelimistani. Päivän pohtimisen jälkeen päädyin Home Serveriini. Löysin näet nätin visuaalisen SVN ohjelmiston Windowsille. En kerro tässä miten SVN:ää käytetään tai mitä tulee tehdä muille koneille jotta tämä toimii. Kerron kuinka asetetaan palvelimen pää kuntoon, aina tuota kriittistä turvakopiointia myöten.

Ohjelman asennus on hyvin suoravirtainen ja vain muutama asia pitää konfiguroida.image

Asennushakemisto on ehdottomasti D-asemalla oleva Program Files kansio, jotta C-asema ei täyty tarpeettomasti. Samoin Repositories –hakemisto menee D-asemalle. Palvelimen portti pitää vaihtaa 443:sta 8443:n jolloin se ei ole Home Serverin oman web palvelun päällä. Päätin käyttää SVN:n omaa käyttäjätunnistusta. Kenelläkään muulla Home Serverini käyttäjällä ei ole tarvetta päästä varastoihini käsiksi.

Siis:

Location: D:\Program files\VisualSVN Server
Repositories: D:\Repositories
Server Port: 8443
Use Subversion authentication

Luonnollisesti tämä on näkyvissä vain sisäverkossani. Kyseisiin konfiguraatoihin ei tarvitse päästä maailmalta käsin käsiksi. Voin ottaa VPN yhteyden kotiverkkooni jos tarvin konfiguraatio tiedostoja johonkin koneistani.

Varastojen rakentaminen onkin hyvin nopeaa ja näppärää tällä ohjelma. Klikkaamalla hiiren oikeaa nappia “Repositories” kohdan päällä voi luoda uuden varaston. Tämän jälkeen tein Nightmarelle “SVN configurations” – kansion ja yhdistin sen tähän varastoon.  Päädyin tekemään tämänlaisen rakenteen konfiguraatioilleni:
image

Nyt kun konfiguraatiot menevät hienosti talteen Home Serverille tulee kyseeseen se äärimmäisen tärkeä turvakopiointi. Ensitöikseen pitää luoda uusi käyttäjä! Tästä käyttäjästä tulee Home Serverini yleinen backup-käyttäjä jolla lukuoikeuksia moneen paikkaan, mutta ei juurikaan kirjoitusoikeuksia. Seuraten utorrent-käyttäjän asettamista teemme backup käyttäjän sopivilla oikeuksilla.
Oikeudet ovat
– täydet oikeudet kotihakemistoonsa
– ei etäkirjautumisoikeuksia, eikä toistaiseksi mitään lukuoikeuksia
– Deny access to this computer from the network image
– Deny log on as a service
– Deny log on locally
– Logon as a batch job
(tarvitaan, jotta voidaan ajaa ajoitettuja tehtäviä)

Sitten mennään käyttäjien hallitaan (control panel – administrative tasks – computer management – local users – users) ja poistetaan kaikki ryhmät paitsi RW-jotain ryhmä, joka on se ryhmä jolla on oikeus backup-käyttäjän kotihakemistoon.

Tämän jälkeen pitää antaa oikeudet lukea scripts sekä repository–hakemistoa. Resurssienhallinta käyntiin, kyseisii hakemistoihin ja Security –taskusta lisätään read & execute, List Folder contents sekä read oikeudet.

imageJotta minä näen että turvakopiointi toimii, backup käyttäjän hakemistoon syytä antaa itselle lukuoikeudet Home Serverin consolin kautta. Huomioi että oikeudet ovat vain lukuoikeudet, jotta ei itse vahingossa sössitä turvakopioita.

Nyt kun pohjat ovat kunnossa tarvii tehdä enää itse turvakopio! Tähän tulee hätiin luonnollisesti vbscript Smile.  Jotta SVN turvakopioini menee myös ulkopuolelle päätin että turvakopio tehdään oman käyttäjäni kotihakemistoon. Näinollen nopeasti tehty turvakopiointiskripti näyttää tältä. Huomioi että skripti ei tee logitusta, eikä siedä virheitä. Kyseessä on tosiaan nopea versio skriptistä.

' ===========================================================================================
'
' Script Information
'
' Title: SVN backup
' Author: Juha Leivo
' Version: 1.0
' - 1.0 - Lists contents of the repository directory and copies repositories to safety
' - requires that the destination directory exists.
'
' ===========================================================================================
svnadmin = """" & "d:\Program Files\VisualSVN Server\bin\svnadmin.exe" & """" & " hotcopy "
destination = "\\homeserver\users\backup\SVN-backup"
rootDir = "D:\Local databases\Repositories"
' ===========================================================================================
' The script, don't modify
'Prepare needed objects
Set objShell = CreateObject("WScript.Shell")
Set objFSO = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
Set objFolder = objFSO.GetFolder(rootDir)
Set colSubfolders = objFolder.Subfolders
For Each objSubfolder in colSubfolders
 runcode = svnadmin & """" & rootDir & objSubfolder.Name & """" & " " & destination & objSubfolder.Name
 objShell.Run runcode,1
Next

Tämä sijoitetaan serverin scripts –hakemistoon (D-asemalla) ja pistetään sunnuntain ajoitettuihin tehtäviin seuraavasti:

Control Panel – Scheduled tasks – Add scheduled task.
Ohjelma jota halutaa ajaa on c:\windows\system32\wscript.exe
Nimeksi laitan SVN backup ja aikaväliksi Weekly, 03:50 joka sunnuntai
Käyttäjänä käytetään backup-käyttäjää.
Täppä taas “open advanced properties for this task when I click Finish
Ja esiin tulevaan ikkunaan Run riville wscript.exe jälkeen “d:\scripts\svn_backup.vbs

Vihdoin töihin

Nyt on aika aloittaa Nightmaren seuraava vaihe. LAN:t on takana ja seuraaviin on matkaa riittävästi. Näyttöjä ja koneita on talo täynnä, joten koneen muokkaaminen viikkojen verran ei aiheuta suunnatonta tuskaa. Sitäpaitsi kellari30″ huutaa käyttämistä :).

Tänään aloitan pohjatyöllä. Selvitän että kaikki toimii kellarissa. Teen ylikellotusasennuksen. RAID-ohjain pitää irroittaa koneesta. Se hidastaa boottausta liikaa. Ilman sitä boottaus on kohtuullisen nopeaa. Valitettavasti aloitin homman liian myöhään ja alku on pelkkä pieni ilmaus CPU-luuppiin sekä tämän viestin kirjoittaminen :).

Tavoite on jo selvä, tästä se lähtee.

Turvakopioiden turvakopio

Home Server pystyy säilyttämään lähes kaiken datan levyrikosta huolimatta, sikäli “folder duplication” on päällä käyttämissäsi jaoissa. Datan parsiminen takaisin on hieman ärsyttävää, mutta onnistuu. Olen tehnyt sen kolmesti.

Mikä helposti häviää Home Servin pääkovalevyn hajotessa on muiden koneiden kuvaturvakopiot. Kyseisistä kopioista säilytetään vain yhtä kopiota ja jos se vahingoittuu se yleensä menee kokonaan roskiin. Näin minulle on käynyt kahdesti. Kolmannella kertaa opin.

Microsoft on tehnyt ohjeet siitä mitä pitää turvakopioida Home Serviltä jos joskus haluaa palauttaa tuon kuvaturvakopio kannan. Ohjeet ovat täysin manuaaliset. Onneksemme tähän on tehty add-in joka hoitaa homman lähes täysin tuskatta. Tarvitaan vain yksi ulkoinen kiintolevy ja tuo add-in nimeltään WHS Backup Database-Backup Smile.

Add-in:n asennus on peruskauraa Home Serverillä, joten ei siitä sen enempiä. Itse työkalun käytöstä voin kertoa hieman. Työkalu toimii settings –valikon kautta. Kun koneelta lähdetään kopioimaan kantaa turvaan kannattaa huomata että tämä kyykyttää konetta jonkin verran sekä että aikaa palaa tähän operaatioon kiitettävästi. Minun tapauksessa kuvaturvakopiokanta on 460 gigatavua joten se ei ihan hetkessä USB:n yli mene.

Itse teen kuvaturvakopiokannan kopioin kerran kuussa. Näin pahimmillaan menetän viimeisen kuukauden tiedot.