Luuppi valmis, testit alkakoon

Sain lauantaina puuttuvat palasen luuppiini. Sunnuntaina aloin kasaamaan konetta kasaan. En pitänyt testiletkun jäykkyydestä ja jämeryydestä, mutta käytin sitä kuitenkin. Parin desin pumppaamisen jälkeen huomasin pari vesipisaraa jäähdyttimen luona, aivan koneen ylälaidassa. Purin välittömästi luupin ja nakkasin letku pois, koska ajattelin että se vuotaa. Letkun sopivuus liittimiin nähden olikin monessa kohtaa kovin huono.

Valitettavasti vika ei ollut letkussa, vaan liittimien kiinnityksessä. Hätiköity päätös ja epäluottamus vahvaa letkua kohtaan puri nilkoille Smile. Kotelon luuppi on kuitenkin nyt rakennettu sitä varten tarkoitetulla letkulla ja Jarnolta lainassa olevalla akvaariopumpulla. Tarkoitus on testata riittääkö emolevyn ja näytönohjainten jäähdytys käyttöä ennen kuin tilaan pysyvän ratkaisun. Sitä en vielä aamupäivällä tiennyt. Jarnon nohevan speksisurffauksen jälkeen tiedän mitä haluan emolevyn luupin pumpuksi. MCP655-B pumpuksi ja XSPC:n vesitankki, joka on suunniteltu juuri tätä pumppua varten. Tämä samalla auttaa PICT8206 (Custom)minua ratkaisemaan yhden kaapelointiongelmistani, sillä se peittää etupaneelin USB ja äänipiuhat.

Kun toinen luuppi oli valmis, ajoin sitä pari tuntia pelkällä pumpulla. Näin varmistin että luuppi ei vuoda mistään suunnasta. Kun vuotamattomuus oli varmistettu kenkäisin kompressorin päälle ja putsasin koko kotelon sisällön pölystä ja mahdollisista metallihiukkasista. Tämän jälkeen koitin laittaa paperia emolevyn ja yläjäähdyttimen väliin, mutta se ei onnistunut. Irroitin jäähdyttimen ja laitoin eritysteippiä pitämään huolen siitä että jäähdytin ei oikosulje emolevyä.

Kun kaikki tämä oli tehty, vedin syvään henkeä ja penteleesti peläten käynnistin koneen ensimmäisen kerran. Kone lähti käyntiin aivan kuin mitään ei olisi tehty. Tarkistin näytönohjaimia rasittaen että emolevy+näytönohjaimet pysyvät sopivan lämpininä. Kellarissani en saanut näytönohjaimia kuumenemaan niin paljoa että piiri olisi tuntunut edes kunnolla lämpimältä. Koitin korventaa näytönohjaimiani FurMark ohjelmalla. Tässä kohtaa pystyin hymyilemään aika isoa hymyä.

PICT8209 (Custom)Päätin illan kellottamiseen. Asetin tavoiteeksi saada CPU:n QPI 180 MHz eli CPU pyörimään noin 3.8 GHz. Henkilökohtainen tavoitetaajuuteeni on 4.0GHz, siinä kohtaa voin levätä. Hieman nettiä surffailemalla ja paria asiaa kokeilemalla sain koneen lopulta käyntiin QPI 195 MHz, mikä bootissa tarkoittaa 3.9GHz ja Windowsissa 4.05 GHz (E-leet kenkäisee turboboostin pysyvästi päälle). Kun vain yhtä ydintä rasitetaan CPU repii itsensä 4.2GHz (kerroin 22, turboboost). Ajoin tällä illan viimeiset testit:

3DMark Vantage: 28240 (GPU 29543, CPU 24940)
PCMark Vantage: 7933, Memories:6799, TV and movies: 5731, Gaming: 8722, Music 7562, Communications: 6452, productivity:6247, HDD:3222

Kun vertailemme näitä alkuperäisiin tuloksiin.

CPU, tehonnosto 52%
3DMark Vantage, kokonaistuloksen nousu: 23%, GPU: 14%, CPU: 44%
PCMark Vantage, kokonaistuloksen nousu: 23%

Näytönohjaimeni ovat siis yhä CPU rajoitteisia.

Leave a Reply