Testejä huoneenlämmössä

Tämän päivän listalla oli tuoda kone asuinkerrokseen ja ajaa sitä huoneenlämmössä nähdäkseni että jäähdytys pelittää myös normaalissa olosuhteissa. Ilokseni huomasin että kone pysyi hyvin omien lämpövaatimusteni sisällä. Kellotustesteissa saavutin oman tavoitetaajuuteni tälle prosessorille, mikä on8b0f13d6-607b-4f29-9ae3-832b8994c4ff 4.0GHz. Tämän taajuuden saavuttaminen vaati seuraavat asetukset
CPU VTT: 1.3
CPU core: 1.375 (with vdroop)
OIH: 1.25 (näytönohjaimet kaatoivat ilman NB:n jännitteen nostoa)

Illan aikana maistelin 4.4 GHz, mutta säädön aikana nostelin jännitteitä liikaa ja lopullinen tulos ei ollut riittävän vakaa. 4.4 näyttäisi kuitekin saavutettavalta turbomoodissa. Pitää vain tutkia NB:n jännitteitä, sillä kaatumiset tapahtuivat vain 3DMark Vantagea käynnistettäessä mikä kertoo NB ongelmista. Valitettavasti kaikkien kaatumisten ja säätöjen jälkeen päädyin tilanteeseen missä Turboboost on kytkettynä pois päältä kokonaan enkä saa sitä päälle BIOS:sta tai Windowsista. Ehkäpä firmwaren päivitysrumba antaa tämän ominaisuuden takaisin.

Jäähdytyksen puolella havaitsin että yläkennon tuulettimien pyörimisnopeutta ei voi säätää CPU FAN –liittimen kautta. Nelipinninen liitin käyttää sitä neljättä pinniä kierrosnopeuden säätöön ja juuri se ei tietenkään ole käytettävissä 3 pinnisen liittimen kanssa. Pitää tutkia kaapeleiden uudelleensijoittamista.

Illan viimeinen tekonen oli näytönohjainten kellottaminen. AMD on tehnyt temput ja 5870:n näytönohjainta ei voi kellottaa yli 900/1300 taajuuksien. Jotta pääsee tuosta ohi pitää näytönohjainten firmware päivittää esimerkiksi Asuksen näytönohjaimen firmwarella, jonka jälkeen MSI:n afterburner sallii nostaa jännitteitä ja kellotaajuuksia yli AMD:n asettamien rajojen.

Illan viimeinen 3DMark Vantage ei parantanut tuloksiaan, sillä CPU:lta puuttuu turboboost, joka antaa sen 500 pistettä CPU-pisteitä. Näytönohjaiten pisteet nousivat hieman yli 30000 kellotuksilla, mutta kokonaisuus jäi silti pari pistettä eilisestä. Firmware päivityksiltä ihmeitä odotellen…

Kaikenkaikkiaan jäähdytys tuntuu kestävän todella hyvin. Voin siis tilata viimeisen pumpun ja vesisäiliön huoletta. Sitten onkin enää sisustan siistiminen ja viimeisten palikoiden asentaminen paikalleen ennen kuin kone on valmis hirvittävään ohjelmistoviritykseen.

Omana sivupolkunaan menee näyttöpaketin virittely, mutta siitä myöhemmin lisää.

Leave a Reply