Konfiguraation viimeistely

Yön aikana kone oli palauttanut itsensä Home Serverin turvakopioista ja aamulla aloitin taas testit. Lopputulos on mielenkiintoista katseltavaaa. Kaikenkaikkiaan koitin neljää eri RAID blokin kokoa, 64, 128, 256 sekä 512 KB. Parhaaksi osoittautui se jonka olin alunperin valinnut intuitiivisesti!

Alla on läjä taulukoita eri nopeuksilla. Mittaukset on tehty normaalioloissa Windowissa, muutama minuutti bootin jälkeen. Mittaohjelmana toimi CrystalDiskMark 3.0 sekä PCMark Vantage.

image

Kirjoittamisessa on selkeästi jokin herkkukohta 128 kilotavun blokin kohdalla, mikä näkyy vastaavasti PCMark-pisteissä.

image

Alkuperäinen kuvitelmani siitä että 64 kiloinen blokkikoko olisi hyvä johtui siitä että arvelin 4K kirjoitusten määrän olevan korkea ja sitä myöten 4K blokin koon olevan optimaalinen. Näin jälkikäteen on helppoa sanoa että kyseinen järkeily on täysin virheellinen.

image

128 KB blokkikoko näyttää olevan piirun verran parempi kuin 256 tai 512. En vaivautunut menemään yli 512 blokkikoossa sillä en usko saavuttavani mitään mullistavaa uutta.

Lopulliset PCMark tulokset tällä kokoonpanolla on siis:

PCMark 17369, Memories 12986, TV and Movies: 7908, Gaming: 20972, Music: 18918, Communications: 10673, Productivity: 23868, HDD: 34953

Sunnuntain työnsarkaan kuului myös alakerran tuulettimien yhdistäminen yhdeksi liittimeksi jotta voin hyödyntää emolevyn ohjelmallista ohjausta kyseisille tuulettimille. Kun kaapeli oli valmiina loppu päivä on mennyt etsiessä “elokuva-asetuksia”, elikä kun kone idlaa leffaa pyörittäessään olisi todella kiva jos se olisi mahdollisimman hiljainen. Koneen ilmaa vatvoo 6 tuuletinta joten niistä lähtee kiitettävästi ääntä. Tuulettimien automaattiseen ohjaamiseen joudun käyttämään speedfania ja tuntien katselun ja säädön jälkeen päädyin tarkkailemaan emolevyn virranjakajien lämpötilaa. Sen noustessa liikaa kattotuulettimet nostavat vauhtia ja emolevy/pohjoispiiri/näytönohjaimet alkavat jäähtymään.

Tämän operaation aikana selvisi että tuulettimet ovat vanhat ja niissä on ylimääräinen rätisevä käyntiääni joka tulee esille hyvin kun tuulettimille annetaan 60% 12v:sta. Niinpä tilasin uudet Gentle typhoonit mitattuani että ne mahtuvat koteloon.  Samalla kun mittailin mittoja huomasin että koneen sisällä on oudon lämmintä. Muistini kuumenevat jonkin verran ja ainut tuuletus jonka ne saavat on kennon läpi hitaasti tuleva ilmavirta. Näyttää siltä että koteloon pitää laittaa vielä pari tuuletinta lisää huolehtimaan muisteista. Sen jälkeen tämä vesijäähdytetty kotelo pitää sisällään 8 tuuletinta. Että sellaista tänään… Smile

Leave a Reply