Valamon viskit

2020-07-27

Ajoaika: 1 tunti 15 min
Sähkökilometrit: 41 km (36%)
Keskikulutus: 5.6l / 100km
Kokonaiskilometrit:  1022 km

Heräsimme upeaan päivään 6.30. Yöpymispaikkamme oli upea. Siellä oli puucee ja pöytä veden äärellä. Siirryimme tekemään aamiaista pöydän ääreen. Aamuaurinko oli kerrassaan upea. Juuri kun meinasin lähteä käyttämään puuceeta tapahtui arjen luksusta. Paska-auto saapui tyhjentämään puuceet. Auton jäljiltä puuceet tuoksuivat raikkaan sitruksisilta, minun jälkeen shitruksisilta. En ole kertaakaan käynyt noin kivalta tuoksuvassa puuceessa. 😄. Shitrustuoksu oli todennäköisin syy siihen, että kaupunki lähetti paikalle kolme koronatahrapyyhkijäkesähessua pyyhkimään desinfiointiaineilla vessat, pukukopit ja pelastusvälineet meidän vielä ollessa rannalla. Upean aamun päätteeksi kävimme vielä uimassa järvessä. Vesi oli virkistävää.g

Aamupäivän toimina oli paluu Joensuuhun. Siellä löysimme torilta LÖRTSYT! En ole vuosiin, ainakaan vuosikymmeneen, syönyt lörtsyjä! Omenalörtsy ja kuppi kahvia on pieni pala taivasta kauniina aurinkoisena aamupäivänä! Kristassa oli jotain selvästi rikki, sillä hän ei halunnut lörtsyä vaan päätyi syömään vatruskan ja sultsinan. Vaikka hän halusi suolaista ja nautti niistä on omenalörtsy silti se ainut oikea valinta tuossa tilanteessa. Raati on puhunut, päättänyt ja tuominnut. Turusta käsin pitää etsiä lörtsyjä.
Tutustuimme Joensuussa myös käsityöläiskortteliin ja koitimme käydä iTapsassa huoltamassa luurini rikkinäistä linssisuojaa. iTapsa yllätti italialaiseen tyyliin infolapulla ovessa. Paikka oli kiinni, juuri tänä maanantaina. Se luurin huollosta, onneksi täältä sai lörtsyn – sillä saa anteeksi paljon. Samalla kun nautimme torilla lörtsyä, auto oli latautumassa. Ensimmäinen latauspistoke ei toiminut, mutta naapuriruudun latauspistoke toimi. Olimme parkissa ruudussa A ja latasimme ruudusta B – sähköautoelämää…

Lounastauolla tajusin jotain raamatullista. Jeesuksen “leipä ja kala” -ihme ei ollutkaan ihme. Jeesus selvästi teki niistä aineista kalakukon. Me olemme nyt syöneet tästä kukosta kolmesti tai neljästi ja vieläkin on kukkoa jäljellä. Jumankauta tämä on tukevaa tavaraa! Hyvää ja tukevaa. Olimme syöneet kukkoa kuin barbaarit aikaisemmin, koska emme tienneet paremmin. Eilisten natiivilta saatujen oppien jälkeen osasimme 1) lämmittää kukkoa 2) lisätä siihen voita, koska lisää rasvaa ja tukevuutta se kokonaisuus tarvii. Suosittelen lämpimästi kumpaakin.

Päivän varsinainen iso tutustumispaikka oli Valamon luostari. Valamossa kävimme tarkistamassa heidän viskien maisto-, sekä ostomahdollisuudet. Sitten teimme taistelusuunnitelman. Ensin käydään museossa, sitten maistellaan viskit ja sitten tutkitaan loppupaikka. Näin viskit ehtivät palaa Juhasta pois ennen kuin ajamme pois paikalta. Suunnitelma oli täydellinen ja suoritus samoin. Ainut hikka toteutuksessa oli Valamon viskien voimakkuus. Juha ei näet tarkistanut tätä yksityiskohtaa etukäteen, eikä laskenut sitä osaksi suunnitelmaansa. Jokainen viski oli tynnyrivahvuista, eli 58,5%. Pitkän matikan läpikäyneet näkee välittömästi, että Juhan laskelmat, jotka novaavat 40% alkoholivahvuuteen, ovat liki 50% pielessä. Tämän ainut vaikutus on tietenkin kuskin ajokelvottumuuden merkittävä kasvaminen. Niinpä kun olimme valmiita Valamosta, kuskina olikin poikkeuksellisesti Krista! Viskit jäivät mieleen, mutta eivät hyvällä tavalla. Mikään niistä ei päädy hyllyyn. Potentiaalia on, mutta tarvitaan monta vuotta lisää tynnyrissä.

Illansuussa teimme päivän ison siirtymän ja siirryimme Punkaharjulle. Matkalla tuli poikettua Suomen suurimmalla (puu)kirkolla. Se on aika eeppisen kokoinen puukirkko.

Täällä Punkaharjulla heitimme sähköisen ankkurin alas ja ostimme pari yötä leirintäalueelta. Emme, muistaaksemme, ole sitten vuoden 2004 olleet suomalaisella leirintäalueella. Tästä tulee mielenkiintoinen vertailu ulkomaisiin leirintäalueeisiin. Ilta on sujunut rattoisasti auton peräkontissa hyttysverkon suojissa järveä ihaillen. Ilta täydellinen, mitä nyt teinit kusee nurkkiin…

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "deleted_client",
  "error_description": "The OAuth client was deleted."
}
See here for documentation.

Leave a Reply