Tää on meidän sunnuntai?!

2019-05-26

Ajoaika: ? tuntia, ?? minuuttia
Sähkökilometrit: ?? km
Keskikulutus 5.7l / ?.? kW per 100km
Kokonaiskilometrit: 2547 km
… Jäi kuva ottamatta heti kun pysäköitiin, auto oli resetoinut tilapäistiedot…

Ensimmäinen autoyö takana. Heräsimme Italiassa parkkipaikalla vähän yli kuusi. Aloin virittelemään aamiaista ja Krista luki kirjaa makuupussissa seuraten minun aamupuuhia. Kun olin saanut aamiaisen valmiiksi istuin lähimmälle penkille kirjoittelemaan eilisillan blogia. Sveitsin datarajoitteiden ja myöhäisen leiriytymisen vuoksi eilen illalla sitä ei tullut kirjoitettua. Aamutoimien aikana olimme katselleet useamman vaellus/juoksuvarustein pukeutuneen italialaisen saapuneen paikkapaikalle ja kadonneen mäkeä ylös. Niinpä aamutoimien jälkeen lähdimme kävelemään itsekin ylös mäkeä. Mäkeen oli merkitty jonkinlainen vaellusreitti, joka lopulta vei vuorelle kiipeämään jotain hyvin vanhoja rappusia pitkin ylös. Kiipesimme jonkin matkaa ylös vuorta, ihan vaan mielenkiinnosta. Alaspäin tullessamme etsimme tietä vesiputoukselle. Lopulta löysimme pienen sivupolun, jota pitkin seikkailimme vain vähän liukastellen vesiputoukselle. Putouksen vesi oli ihanan makeaa juotavaa ja sopivan raikasta. Nautimme putouksen pauhusta ja mausta pienen hetken ennen kuin palasimme autolle ja lähdimme kohti Torinoa.

Hyvin nopeasti tuli selväksi, että olemme Italiassa. Liikennekulttuuri on kovin erilaista. Liikennemerkit ovat viitteellisiä. Ruotsista tuttu +20 kilometriä lisää liikennemerkkien nopeusrajoituksiin pitää paikkaansa joka kaistalla. Kaistaviivat ovat ohjeellisia. Jossain kohtaa pelkääjän penkiltä kysyttiin “Missä toi auto oikein ajaa?”  (se ajoi kaksikaistaisella tiellä keskellä kaistaa, viivan päällä). Kuski vastasi tähän “Höpsö Pohjoismaalainen! Italialainen ajaa tiellä, kaistamerkit ovat ohjeellisia”. Enemmän kuin kerran kuskia jännitti kun liikennettä tuli sekä oikealta että vasemmalta ohi ja päälle. Italialaisten vilkuista menosuunnan ennustaminen on kuin teelehdistä ennustaminen. Saattaapi tulla, saattaa olla tulematta ja voi hyvinkin hiipiä kaistaviivojen yli ihan vaan hissukseen tai sitten ajaa kaistaviivojen päällä – miks ei?

Pysähdyimme matkalla Torinoon pari kertaa. Ensin ihailemaan maisemia ja jaloittelemaan hieman ja toisen kerran tekemään lounasta. Lounaalla todellisuus iski naamalle yllättäen. Päässä heräsi ajatus “Tää on meidän sunnuntai. Ensimmäisen reissuviikon sunnuntai!” Me ollaan Italiassa Como-järven äärellä tekemässä ruokaa, missä jauheliha on ostettu Saksasta ja kuiva-aineet Suomesta. Naama vääntyy väistämättä hymyyn. Voi että, elämä on hienoa. Hymysuin, pikkasen hytisten lapoimme ruokaa nassuun ja katselimme järveä.

Olimme kahden jälkeen Torinossa. Torinossa ajo aiheutti kuskilta paljon kommentteja pastanpurijoiden kaistanvaihdoista, ajotaidoista ja parkkeeraamiskyvyistä. Pääsimme kuitenkin kolhuitta majapaikallemme. Paikka on pieni, mutta erittäin hyvällä sijainnilla Torinossa ja toimii meille riittävän hyvin täksi viikoksi. Tämän viikon verran Krista on siis kurssilla täällä Torinossa ja minä teen töitä normaalisti tästä maasta käsin. Asettauduttuamme majapaikkaamme otimme pienet tunnin mittaiset tirsat, reissaaminen on ollut sen verta raskasta. Tirsojen jälkeen söimme lounaan, leivän, rypäleiden ja nektariinien jämät. Täysin latautueena joukkue lähti Torinoon viemään auton lukkojen taa parkkiin ja muistelemaan edellistä Torino reissua.

Torinoa kiertäessämme ja muistellessamme missä kaikkialla sitä käytyä iski arki toisen kerran kasvoille. “Tää on meidän sunnuntai! SUNNUNTAI! ME OLLAAN TORINOSSA! SUNNUNTAI! – Maanantaina töitä, mutta ensin TORINO!”. Joukkueen fiilikset on aivan katossa. Täällä on kivan lämmintä, täällä on kivan tuttua ja … ME OLLAAN TORINOSSA! SUNNUNTAI! TORINOSSA. Vaikea päästä yli siitä miten surrealistiselta tämä tuntuu ja miten tuttuja nämä paikat ovat. Kävelimme useita tunteja ympäriinsä. Krista muisti viime reissun lopulta yhden “ravintolakolmion”. Suuntasimme sinne yksille juttelemaan ja nauttimaan kelistä. Pyrimme takaisin asunnolle ennen kuin aurinko laski alas, mikä täällä tapahtuu 21.00. Olimme kämpillä juuri hämärän aikaan. Huomenna alkaa Torinoarki, vieläkin hymyilyttää kun tätä kirjoittelee ylös…

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "deleted_client",
  "error_description": "The OAuth client was deleted."
}
See here for documentation.

Leave a Reply