Insanityn näytönohjain

Näytönohjaimen vaatimukset määrittyy näyttöjeni mukaan. 5 näyttöä, joista 1 toimii display port liittimellä, 2 vaatii dual-DVI liittimen ja 2 vaatii DVI liittimen. Optimaalinen asetelma on display port + 2x Dual DVI yhdessä kortissa, jolloin voin teoriassa pelata 3×30” näytöillä. Kotona ei vain ole tilaa kolmelle 30” rinnakkain, mutta haluan pitää mahdollisuuden olemassa.

Jimms:n sivuille, KAH! Mainos XFX AMD Radeon R9 390X DD 429€. 1DP, 2 DVI-D, HMDI 1, lupaa hyvää! Tosin minulla ei ole käryä kuinka tehokas tuo on, joten googlaamaan näytönohjainten arvosteluja. Futuremarkin katsauksen mukaan kyseessä ei ole huono valinta. Trusted Reviews avaa hieman kortin arkkitehtuuria ja se vähän huolestuttaa. Kortti käyttää vanhaa arkkitehtuuria vähän piristettynä. Toisaalta, en ole erityisen kova pelaamaan, äärimmäinen peliteho ei ole se juttu mitä haen. Näyttöliittimien määrä on se ratkaiseva tekijä ja, jälleen kerran, tarvin näitä kortteja kaksi, joten tarpeettomasta tehosta ei kannata kauheasti maksaa sillä maksan siitä tuplana.

Tarkistetaan kuitenkin se seuraava teholuokka, mikä on R9 Fury. 629€ hinnat alkaen, virtalähde suositus 750W, ei tupla DVI-D portteja. Hinnan kivutessa yli seitsemään sataan euroon luovutan. Ei yhtään tupla DVI-D liittimillä olevaa laitetta. Display portista saa dual DVI signaalin ulos, mutta se vaatii aktiivisen kaapelin, joka maksaa 130€ hinnat alkaen. Eli järeämpi kuin 390X maksaisi vähintään 330€ enemmän yhden näytönohjaimen kohdalla ja kahden kanssa puhutaan 530€. Ei, ei, ei. Mieluummin kolme 390X:ää.

Entäs Nvidia? Olen viimeiset 2 konetta käyttänyt AMD:tä puhtaasti sen vuoksi, että AMD tukee montaa näyttöä paremmin kuin Nvidia, mutta onko tämä vanhaa tietoa? Tutkitaan. Nvidia 900-sarjasta 980 tai enemmän on se mitä tarvitaan Trusted Review:n mukaan 390X vastaan kilpailemaan. Halvin 980:n maksaa 564 €…. Eikä siinä ole DVI –portteja riittävästi. Sama tilanne tulee vastaan kuin AMD R9 fury –sarjan kanssa. Hinta pomppaa liikaa.

Tässä kohtaa googlataan vielä hieman lisää tehovertailuja, jotta ymmärrän varmasti mitä olen ostamassa. Video benchmark sanoo, että Geforce GTX 970:n pieksee 390X:ää hyvinkin. Mikä on kovasti eri tulos kuin mitä edellinen arviointi sanoi. Lisää googlausta! Tämä ei tuottanut muutakuin foormeita, mihin tässä kohtaa en anna kauheasti arvoa.

Säkällä eka valinta näyttää osuneen kohdalleen. Tehoa riittää, hinta on siedettävä, liittimet ovat juuri tarvitsemani! Näytönohjaimeni on siis: XFX AMD Radeon R9 390X DD.

Leave a Reply