Insanitylle kovalevyä

Minulla oli perskutina että emolevy tukee nopeinta, uusinta, hienointa SSD levyille tarkoitettua liitintä. Mikä se on ja mitä se tarkoittaa, se ei ollut ollenkaan selvää. M2 oli oma muistikuvani. Aloitin siis emolevyn speksien tarkistamisesta.
Emolevy asettaa rajoitukseksi:  M.2 Socket 3 supports M Key and type 2260/2280/22110 storage device
2260/2280/22110 on fyysisen koon määrityksiä M.2 liittimeen.
Sen jälkeen googlasin M.2 liittimen ja kävin lukaisemassa Wikipedian artikkelin. Minulla on mielikuva, että NVMe on jollain tasolla ongelmainen käyttisboottauksen suhteen. Asiaa pitää googlata, heti kun on löydetty sopivanlainen kovalevy. Kuten Nightmarenkin kanssa ajattelin mennä 100% SSD kovolla, mutta tällä kertaa yhdellä kovolla. RAID ratkaisut työkoneessa on boottia hidastavia, aiheuttaa säätöä sleepin suhteen ja yleisesti tarpeettomia jos turvakopiointi on kunnossa. Samsungin 950 pro näytti hinta/teho suhteeltaan mielenkiintoiselta. Tätä tutkimaan siis! Jimmsin sivuilta löytyy onneksi useita linkkejä arvosteluihin. Sieltä selviää, että NVMe boottiongelma on vain Windows 7 ongelma ja vanhempien emolevyjen ongelma. Itse käyttelen Windows 10:iä, joten käyttöjärjestelmä ei ole ongelma. Emolevyn puolesta taasen Asus nimenomaan suosittelee käyttöjärjestelmälevyksi M.2 liittimessä olevaa levyä, joten sekin ongelma on olematon. Tom’s hardwaren artikkeleissä viitataan siihen että Windows 10:ssä Samsungin magician ei vielä toimi, onneksi nyt tilanne on eri.
Luettuani kolme arvostelua olen vakuuttunut Samsungin 950 pro:n suorituskyvystä. Pitää huomioida, että asema tarvii mahdollisesti ilmavirtausta, sillä se näyttää lämpeävän paljon ja kun se lämpeää liikaa sen teho tippuu.
Tilanne 2016-01-17

Asus Z10PE-8 WS
Intel E5-2620v3 x2
Kingston KVR21R15S4K4/32 x2
XFX AMD Radeon R9 390X DD x2
Samsung 512GB 950 PRO SSD

Leave a Reply