Muistit Insanityyn

Alkuperäinen speksaukseni sanoi, että 32 GB gigaa olisi sopiva määrä muistia. Ensirykäisyllä Jimms:n sivuilta pongasin Kingstonin 64 GB setin, sattui vain osumaan silmään. Aikaisempi kokemukseni muisteista on, että niissä ei oikeasti kannata maksaa mistään hirveän eksoottisesta. Teholisää ei tule samalla tavalla kuin rahaa karkaa. Mitä sen sijaan kannattaa tehdä on laittaa tasan muistikanavien määrän verran muistitikkuja sisään koneeseen.

Emolevy/prosessori vaatii DDR4 2133MHz RDIM/LR-DIMM/NVDIMM muistikampoja. RDIMM oli terminä tuttu (Registered DIMM) peruskamaa palvelimissa, LR-DIMM vaati jo googlauksen – se tarkoittaa Load-Reduction DIMM mikä tukee korkeampia tiheyksiä kuin RDIMM. NVDIMM-termin googlattuani silmät kääntyi ympäri. Muistit on niin tylsää tutkittavaa! Kingstonit on RDIMMejä, Intelin E-2620v3:ssa on 4 kanavaa, joten 4 kampaa riittää!

Olin jo lyömässä lukkoon Kingstonia, kun lueskellessani arvostelua Crucialin muisteista tajusin tehneeni pienen arviointivirheen. Artikkeli näyttää kauniisti eri muistikanava konfiguraatio ja niiden vaikutuksen muistin nopeuteen. Minulla on 2 kappaletta nelikanavaisia prosessoreita: 1 prosessori 4 muistikampaa… 2 prosessoria tarvitsee 8 muistikampaa, jotta kaikki neljä kanavaa saadaan auki. Perkele! Pitää sittenkin kaivella tuota Jimms:n sivua enemmän kuin minuutti ja löytää se oikea setti.

Takaisin Jimms:n sivuille ja suodatin “Hinta (Suurin-Pienin)” käyttöön. Crucialin muistit iskee silmille seuraavana vaihtoehtona. Sitten kun katsoin tarkemmin, arvostelu löytyy muisteista CT4K8G4RFS4213 ja ensin valitsemani muisti on CT4K8G4RFD8213…. Mitäs eroa tuolla sitten on? Single ranked x4 based versus Dual Ranked x8 based. *huoh* Tehdään homma kunnolla, selvitetään nyt sitten tämäkin.

Pikagooglaus kertoo

A memory rank is, simply put, a block or area of data that is created using some or all the memory chips on a memory module.

A rank must be 64 bits of data wide; on memory modules which support Error Correction Code (ECC), the 64-bit wide data area requires an 8-bit wide ECC area for a total width of 72 bits. Depending on how memory modules are engineered, they can contain one, two, or four areas of 64-bit wide data areas (or 72-bit wide areas, where 72 bits = 64 data bits and 8 ECC bits).

Eli, eli… Ei mitään käytännön merkistystä. Oleellista on saada 4 kanavaa käyttöön, joten 4 muistikampaa per prosessori yhteensä siis 8 kampaa. Alkuperäinen speksaus sanoi 32 gigaa muistia, mutta mitä jos sitä vähän hulluttelis ja menis 64 gigaan? Vaihtoehtoja on kaksi:

  1. 2x 32GB Crucial CT4K8G4RFD8213, hinta 641€ Jimms:tä
  2. 2x 16GB Crucial 16GB CT4K4G4RFS8213, hinta 234 € Jimms:stä

Jotenkin tuntuu epäbalansissa olevan kustannukset jos otan 32 gigaa, joten 64 gigaa se on. Sitten syvempi tutkimus Jimms:n sivuilla kertoo, että Crucial:n toimitusaika on varmistamaton. Ilmeisesti olin väärässä vaihtoehtoja onkin kolme ja oikea valinta on Kingstonin 32 GB KVR21R15S4K4 kitti x2, jonka hinnaksi tulee 578€ ja saatavuus on 5-7 työpäivää. Pidän kuitenkin vapauden tiputtaa muistin määrää, jos haluan lopussa parantaa fiilistä laitteen hinnasta ja laskea sitä parilla sadalla eurolla.

Sitten enää näytönohjaimet, kovalevy, virtalähde, jäähdytykset. Jäähdytys on kotelo riippuvainen, joten näytönohjainten jälkeen pitää alkaa pohtimaan / kokeilemaan / mittaamaan Jimms:ssä olevaa S-framea.

Tilanne 2016-01-14

Asus Z10PE-8 WS
Intel  E5-2620v3 x2
Kingston   KVR21R15S4K4/32 x2

Leave a Reply