Naiivi tavoitteen asettelu

Paino 73.3 kg

Kun asetetaan tavoitteita, maailma pitää nähdä lapsen silmin. Unelmasta pitää ottaa kiinni ja sitä pitää hieman muokata, konkretisoida. Kun unelma on konkreettinen, esimerkiksi unelma “parempi kunto” on määritetty kyvyksi juosta puolimaraton, se asetetaan tavoitteeksi. Tässä kohtaa on tärkeää olla näkemättä niitä ongelmia ja mahdollisia vaaroja joita tavoitteeseen pääsyn matkalla on. Itseasiassa, on tärkeää olla “näkemättä”/keksimättä niitä missään vaiheessa matkaa. Ongelmat ja esteet ratkaistaan sitä tahtia kun niitä ilmestyy.
Ennen kuin julkaisin tavoitteeni kävin läpi niitä muutaman ystävän kanssa. Jokaisessa keskustelussa tuli esiin mahdollisia ongelmia, jotka tulisi ottaa huomioon. Ongelmia olivat vammautuminen, työkiireet (matkustus), tasokokeiden harvuus, treenaamisen hinta, treenaamisen vaikutus parisuhteeseen jnpp. Sikäli olisin jäänyt näitä ongelmia pohtimaan ja “ratkomaan” ennen kuin aloitin tämän unelman toteuttamisen, en varmaan koskaan olisi tätä aloittanut. Moni nähdyistä ongelmista on mahdollinen, osa jopa todennäköisiä, mutta en aio murehtia niitä ellei jokin niistä ala toteutua.
OK, maailmaa katsotaan läpi ruusun punaisten linssien. Ongelma iskee päälle, mitä nyt? Lähtökohtanani on että voin valita oman suhteutumisena ja tekemiseni, mutta en voi valita niiden seuraamuksia. Esimerkiksi, jos vammaudun polvesta, enkä voi juosta tai treeenata normaalisti. Voin syyttää maailmaa ja siihen vedoten luovuttaa (unelmani) ainakin siihen saakka kunnes paranen. Tämän seurauksena en saavuttaisi tavoitteitani aikataulussani, mahdollisesti en koskaan. Tai sitten… Voin todeta että tämä on uusi rajoitteeni ja alkaa työstämään sen ympäri. Korjaa ruokailua, syö vähemmän koska kulutat vähemmän. Korjaa liikuntamallia, ylävartalo toimii, toinen jalka toimii, vielä löytyy paljon erilaisia tapoja treenata. Lue Krav Magaa, tee ajatusharjoitteita, treenaa rajoittettuna. Krav Maga on itsepuolustusta, varas, pahis, ilkimys ei tunne armoa tai jätä sinua väliin jos olet vammautunut, silti pitää pystyä itseään puolustamaan. Saavuttaisinko näin tavoitteeni? Mahdollisesti, ehkä jopa todennäköisesti, enkä muuttanut muuta kuin suhtautumistani ongelmaani. Lopulta minä itse olen vastuussa maalini saavuttamisesta ja epäonnistumisesta, ei mitään mystinen kolmas osapuoli, “tuuri” tai maailma.

Leave a Reply