50 ways to use your zip disk

Minulla on 90 luvun loppupuolella ollut zip-drive käytössäni. Älyttömän upea laite, sain sen avulla siirrettyä lukioaikana mahtavia määriä dataa netistä kotiin. Sain tehtyä sillä turvakopioita omista jutuistani ja “laajennettua” kiintolevyä säilyttämällä dataa zip-levyillä. Sen avulla sai siirrettyä dataa kaverille, sillä zip-asemani oli ulkoinen tulostinporttiin kiinnitettävä malli.

Myöhemmin ostin IDE-liitäntäisen ja aikanaan luovuin zip-aseman käytöstä. Siirsin sen äitini koneeseen turvakopiointia varten. Firman materiaalit tulee turvakopioida jotenkin järkevästi. 10 vuotta myöhemmin nuo vanhat zip-levyni matkasivat takaisin minulle. IDE zip-asema on kuollut ja kadonnut vuosien aikana. Nuo zip-levyt lepäsivät hyllylläni muutaman kuukauden kunnes en enää kestänyt katsoa zip-levyä, jossa lukee “tärkeitä tiedostoja” minun kirjoittamana. Ostin huuto.net:stä USB-liitäntäisen zip-aseman.

Kärsin pienen pettymyksen tutkiessani nuo “minun” zip-levyt. Ne ovat kaikki täynnä äitini turvakopioita, vanhoja ja tarpeettomia. Yhdellä levyllä kuitenkin lepäsi tämä 50ways.exe. Tiedosto vuodelta 1998. Se toimii Windows 7 64 bittisessä kauniisti. Se kertoo 50 tapaa käyttää zip-levyjä ja minun päässäni ruksuu ideoita miten voisin käyttää näitä 100 megatavun zip-levyjä palvelimessani. Se mahtava KLONK! joka kuuluu kun zip-levy tulee ulos asemasta on jotenkin miellyttävä ja se miten tuo laite naksuu ja hyrrää… en ole vuosiin käyttänyt näin vanhaa ja mekaanista IT-laitetta ja pelkkä sen käyttäminen tuo riemua.

Tyhjennän jokaisen levyn… Kryptaan ehkä pari (tyhjänä)… Teen jonkin jännän turvakopiointiskriptin kotipalvelimelleni… ehkä vielä löytyy 50 tapaa käyttää 100 megasia levyjä Winking smile

Leave a Reply