Jutustelua Cognacissa

2018-07-21
Ajoaika: N/A
Keskikulutus: N/A
Keskinopeus: N/A
Kokonaiskilometrit: 4677 km
Aamutiimi on yhden miehen tiimi, vaikka menin nukkumaan viimeisten joukossa, olin ensimmäisenä pystyssä. Aamulla ehti hyvin tekemään aamiaisen, lukemaan uutiset ja blogaamaan ennen kuin kukaan muu hiipi alas – aamuisin on ihanan rauhallista 🙂
Päivän ohjelma oli melko yksinkertainen, meille oli varattuna yksi konjakkitislaamon esittely. Yhdentoista aikoiin hipsimme ulos talosta ja lähdimme tutustumaan Cognacin vanhaan keskustaan merkittävästi lämpimämmässä kelissä kuin eilen illalla. Ensimmäinen havainto oli Cognacin väkimäärän vähyys verrattuna kaikkiin muihin paikkoihin, joissa tähän mennessä olemme olleet. Kaduilla on vähän ihmisiä, tungosta ei ole ellei itse sitä tee. Päämäärättömän vaeltelun tavoitteeksi otettiin illan ravintolan löytäminen ja pöydän varaaminen. Lounasravintolan päätimme ottaa lennosta, kun sellaisen löydämme.
Päätimme vetää alkuruuaksi hieman oistereita, koska niitä saa halvalla kauppahallista. Otimme 12 kappaletta oistereita omiin purkkeihin ja siirryimme joen rannalle maistelemaan niitä. Oisterit upposivat kansaan, mutta eivät olleet yleisön suosikki. Meidän ruokailupaikan vieressä oli upean näköinen ravintola, josta naiset kävivät varaamassa meille pöydän illallista varten.
Lounasravintolaa varten vaeltelimme takaisin Cognacin vanhaan osuuteen. Lounaamme venyi sen verta hyvin, että päivän varsinaiseen ohjelmaan, eli tislaamokierrokseen meinasi tulla kiire. Olimme vain 10 minuuttia etuajassa paikalla. Kävimme kierroksemme Château Royal de Cognac:ssa. Siellä valmistetaan Baron Otard konjakkia. Kierros oli sisällöntään kevyempi kuin viskitislaamokierrokset, mutta avasi kohtalaisesti konjakin tekemisen saloja. Selitykset eivät olleet yhtä tarkkoja kuin mitä viskitislaamokierroksilla olemme nähneet. Lopussa oli, luonnollisesti, maistelu. Vain yksi seurue oli ottanut  Heart of the Château -maistelupaketin, mikä pitää sisällään tislaamon parhaat tuotteet. Onneksi olimme panostaneet firman parhaisiin, sillä konjakki, verrattuna edes keskimääräiseen viskiin, on melkoisesti viinaisempaa ja terävämpää. Konjakin eri versiot, nuorimmasta vanhimpaan, menee VS, VSOP, XO ja Extra. Baronin VS on loistavaa esimerkiksi auton moottorin osien putsaamiseen. VS ei ollut osa meidän maistelusettiä, mutta onneksi osa peruskierrokseen osallistuneista ei juonut omiaan, joten pääsimme maistamaan sitäkin tärpättiä. VSOP oli jo juotavalla sektorilla, jos ei välitä alkoholin poltosta. VSOP:n 50-60€ hintaluokassa on kymmeniä viskejä jotka desinfioi tällä juomalla lattiaa. XO oli ensimmäinen konjakki, jota seurue voisi suositella juotavaksi ja Extra oli jo hyvää, mutta ei liki 400€ edestä hyvää. Viskit vs konjakit neljän referenssikonjakin jälkeen: 5-0, viskien eduksi. Arvatenkin konjakit jäivät lahjaliikkeen hyllyille.
Tislaamokierroksen jälkeen vaeltelimme joenvartta pitkin puistoon torkkumaan. Tässä vaiheessa naisten riveistä kuului kommenttia “ton täytyy olla mielettömän mielenkiintoista, puhe ei lakkaa lainkaan.”. Miespuoliset ovat jatkaneet IT:stä puhumista, aina kun mahdollista. Aihealueet vaihtelevat, mutta ulkopuoliselle se taitaa kuulostaa aivan samalta koko ajan. Epätoivossaan naiset halusivat puhua jostain mistä hekin jotain ymmärtäisivät, joten puhuimme hyvän hetken autoista – kukaan seurueesta ei tiedä niistä paljoa. Puistossa otimme kivat parin kymmenen minuutin torkut, ennen kuin lähdimme takaisin kaupunkiin siiderille. Lämpötila alkoi olla kohdillaan, joten jäähtyäkseen seurue poikkesi ravintolaan juomaan siideriä. Ranskalaisten siiderikulttuurin itsejulistettuna ammattilaisena, olin lievästi pettynyt kun saimme laseja, emme mukeja, siiderimme juomiseen. Muu seurue ei näyttänyt tästä välittävän, saati huomaavan tätä juoma-astiaetikettivirhettä.
Ilta päättyi päivällä varaamamme ravintolaan, jossa söimme erittäin hyvin. Edellisen yön vähäiset yöunet, päivän talsinta ja loistava, tunteja kestänyt illallinen tainnutti seurueen, joten palasimme hytisten majapaikalle nukkumaan. Täällä lämpötila laskee todella nopeasti kun aurinko on laskenut, merkittävästi nopeammin kuin La Rochellessa tai Pariisissa.

[Best_Wordpress_Gallery id=”187″ gal_title=”Cognac, 2018-07-21″]

Leave a Reply