Kestävyysajon huumaa, osa 2

2018-06-17
Ajoaika: 4 h 45 min
Keskikulutus: 12.8 l / 100km
Keskinopeus: 67 km/h
Kokonaiskilometrit:  3416 km
Nukuimme mahdollimman lähelle aamiaista, koska eilen meni yli keskiyölle ennen kuin nukuttiin ja koska emme halunneet suotta aiheuttaa meteliä ennen kuin on ihan pakko. Aamiaisen jälkeen edessä oli blogaus. Puhelinverkon datayhteydet eivät toimineet auttavasti, edes muutaman kilometrin päässä radalta aamulla kahdeksalta – koko verkko oli vaan tukossa. Kuvien perkaamiseen olisi voinut käyttää aikaa vaikka kuinka, mutta säästin sen homman La Rochelleen.
Ajattelimme hieman toistaa eilistä mallia ja mennä ensin Mulsainne -kulmaan katsomaan ajoa ja lopettaa katsominen Arnage -kulmaan. Emme tosin halunneet siirtää autoa välissä, joten ensin ajaisimme auton parkkiin Arnage kulmaan ja sitten käyttäisimme busseja siirtyäksemme takaisin Mulsainneen. Asiaa pureksittuamme hieman, siirtyessämme kohti Arnagea ja parkkia, totesimme että ei jaksa. Mennään Arnage -kulmaan, löydään perseet penkkiin ja Le Mans 24h -radio korviin. Otetaan rennosti, nautitaan metelistä, selostuksesta ja vauhdikkaista autoista.
Kumpikaan meistä ei seuraa mitään urheilulajia, kumpikaan ei ole aikaisemmin välittänyt moottoriurheilusta. Olemme F1:stä seurannut Häkkisen aikaan, mutta niin taisi tehdä kaikki suomalaiset. Le Manssiin menimme vain koska Juha oli ihan täpinöissään siitä yhtenä aamuna tunnin verran. Tapahtuman aikana olemme ihastuneet Le Mans -kisaan/tapahtumaan. Paikalla oleminen on sanoinkuvaamatonta. Se vaan tuntuu eeppiseltä. Tuntuu kuin olisi tehnyt jotain mahtavaa, vaikka on vain istunut radan vieressä ja katsonut autojen menoa.
Pari tuntia heilahti ohi vauhdikkaasti. Sinä aikana vaihdoimme sijaintia Arnage-mutkassa kerran. Kahdentoista aikaan revimme itsemme vastahakoisesti irti radan reunasta ja palasimme autolle syömään. Rata on “kivenheiton päässä” ruokailupaikastamme, joten moottorin jylinä kuuluu sinne saakka helposti. Auton radio pauhasi karvan vajaa täysillä, jolloin siltikin vain toinen meistä kuuli radiosta jotain, kun söimme auton takana lounastamme.  Lounaan jälkeen linnoittauduimme Arnage -mutkaan istumaan lopuksi kolmeksi tunniksi. Istuimme vierekkäin, tuplakuulonsuojaus toisessa korvassa ja Le Mans -radio nappi + peltori toisessa korvassa. Keli on oli sen verta hyvä, että Juhan nuppi paloi onnistuneesti. Hattu kun ei mahtunut peltorien kanssa päähän.
Eilisestä hämärä/yö-osuudesta, jota katsoimme pari kolme tuntia, pitää sanoa vielä jotain. On todella siistiä katsella illan tummetessa kuinka hissukseen autojen punahehkuiset jarrulevyt alkaa näkymään. Mitä pimeämmäksi ilta kehittyy sitä paremmin ne levyt näkyvät. Ne on todella, todella punaiset. Osassa autoissa on sikamakeat valot – yöllä ne näyttää järjettömän siisteiltä kaiken sen mahtavan metelin lisäksi. Kun ilta tummenee entisestään alkaa LMP autojen pakoputken päässä näkymään liekkejä. Lopulta pimeässä ensin näkyy todella kirkkaat etuvalot, sitten sivuprofiilissa punahehkuiset jarrulevyt, LMP autoissa sinistä liekkiä pakoputken päästä ja auton ohimentyä takaapäin näkyy korin valaistus. Se on mahtava valoshow kehoa värisyttävillä ääniefekteillä.
Meillä kävi sikamainen aloittelijan säkä vaatetuksen suhteen. Kannoimme mukanamme koko ajan farkkuja, shortseja, pitkä hihaista ja takkia. Lauantaipäivän menin shortsi & t-paita linjalla yli 25 asteen lämmössä, kun taas yöllä mentiin farkut, pitkä hihainen ja takki päällä ulkoilman ollessa 15 asteista.
Tapahtumasta poistuminen tapahtui rivakasti. On vaikea uskoa, että siellä on tuhansia/kymmeniä tuhansia ihmisiä paikalla. Liikennejärjestelyt toimivat saumattomasti. Olimme La Rochellessä The Corriganissa jo klo 19.00. Tällä kertaa luvassa ei ollutkaan perinteistä sunnuntai-illan sessiota, sillä alueella oli joku tapahtuma. Kadut olivat täynnä ihmisiä syömässä ruokaa ja kojuja myymässä ruokaa. Siellä myytiin jopa 3€ olutta. The Corriganing omistaja on kyllä asiakas edellä menemä mies. Kun tulimme tiskille, hän kertoi että täällä sisällä on baarihinnat, mutta jos haluatte 3€ olutta sitä on myynnissä tuolla pihalla. Myyntipiste ei käsittääkseni ollut hänen.
The Corriganssin yksien jälkeen tulimme kämpille, jossa purimme kamoja hieman paikoilleen ja lysähdimme nukkumaan. Le Mans 24h -oli pirun mahtava tapahtuma.
Kuvat lisään illalla, vanhoihin blogiviesteihin tuli lisättyä valmiiksi prepattua kamaa.

[Best_Wordpress_Gallery id=”151″ gal_title=”Le mans, 2018-06-17-2″]

Leave a Reply