Ensimmäinen päivä Ranskassa

Ajoaika: 1h 53 minuuttia
Keskikulutus: 13.4 l/100km
Keskinopeus: 73 km/h
Kokonaiskilometrit: 2089 km
Ensimmäinen päivä Ranskassa… Eilen illalla Krista onnistui puhumaan meidät sisään leirintäalueelle ranskaksi! Toki se on rujoa, mutta se toimi! Ranska-aamut ovat samanlaisia aamuja kuin muutkin aamut. Ylös, ulos, aamiaiselle ja sitten lenkille. Okei, nousin laiskasti, koska huvitti, mutta silti. Lenkki ei ollut pisin, eikä vauhdikkain, koska lenkkeilijöitä ei huvittanut. Lenkki päättyi paikalliseen liikkeeseen, josta sai ostettua tuoretta leipää. Krista osti – ranskaksi – leivän ja kaksi kroisanttia. Meidän tiimityöskentely tällaisissa tilanteissa on seuraavan kaltaista:
 1. Krista työstää mitä hän aikoo puhua
 2. Krista alkaa puhumaan kohdemaan kieltä
 3. Sormilla osoittelu alkaa
 4. Yhteisymmärryksen saavuttaminen
 5. Juha kanssa puhuminen suomeksi
 6. Yhteisymmärryksen saavuttaminen
 7. Tavaroiden saanti
 8. Juha siirtyy yhä hiljaisena maksamaan
 9. Operaation lopuksi Juha kohteliaasti sanoo “hei hei” saksaksi tai italiaksi, riippuen tuulen suunnasta. Ranska on työn alla. 😄
 10. Krista miettii käyttikö hän verbiä vai ei ja josko hän käytti verbiä oikein ja voisiko tuon sanoa jotenkin paremmin
 11. Juha kysyy miten ranskaksi sanotaan “hei hei” tai “kiitos” – jo aika monetta kertaa.
Blogasin aamulla, jonka jälkeen lähdimme kaupan kautta kohti Reimsiä. Kaupan parkkiksella oli pakko virittää safkat ennen kuin lähdimme ajamaan. Emme päässeet Reimssiin saakka kerta heitolla, vaikka matkaa oli vain pari tuntia. 20 minuuttia ennen Reimssiä kuskin oli pakko vetää taukopaikalle ja ottaa pienet torkut. Otimme tehokkaat 20 minuutin torkut autossa, jonka jälkeen ajoimme Reimssiin parkkiin.
Reims on tunnettu 1) shampanjasta 2) katedraalistaan. Koska olemme sivistyneitä aloitimme Reimssiin tutustuminen poikkeamalla katedraaliin, vasta huomenna tutustumme shampanjaan. Katedraali oli vakuuttava näky. Tuomikirkon jälkeen ajatus oli, että Krista menee museoon ja Juha kahvilaan naputtelemaan läppärillä. Valitettavasti museo on tiistaisin kiinni, joten päädyimme menemään yhdessä syömään.
Löysimme kivan (halvan) mestan missä syödä. Menu oli luonnollisesti ranskaksi. Osa sanoista on ymmärrettäviä englannin avulla, osa auttavan italian avulla. Krista luonnollisesti ymmärtää enemmän kuin Juha, mutta Juha huijaa joka hetki Microsoftin ja Googlen kääntäjän avulla. Katsoimme menua ja totesimme haluavamme galettea. Googlasimme miltä se näyttää. Kyllä, galettea haluamme. Krista tilasi meidän ruuat ranskaksi. Googlatkaapas mitä galette on. Me saimme letun, jonka päällä oli se mitä listassa oli. Tulos yllätti meidät melkoisesti, odotimme piirasta. Ruoka oli kuitenkin hyvää ja täyttävää, joten emme valittaneet. Kielestä vielä sen verta, että Juha automaattisesti koittaa vetää italiaa kun tarjoilija pölähtää paikalle höpöttämään jotain – “hei hei” tulee kuitenkin useimmiten saksaksi, anteeksi italiaksi. Ranskaa tulee pihalle loppukesästä viimeistään.
Toistaiseksi ranskalaiset ovat olleet mukavia ja ymmärtäviä. Voin iloisesti puhua heille englantia, he vastaavat takaisin ranskaksi, sitten koitamme ymmärtää toisiamme ja toistakseksi olemme päässeet yhteisymmärrykseen. Illalla majapaikalla aukesi mahdollisuus testata Microsoft translaten puheominaisuutta – se toimii! Sen avulla voi käydä hidasta tulkattua keskustelua ranskalaisten kanssa ilman että osaa sanaakaan ranskaa! WOOOT WOOOT! Krista menee yhä sen pidemmän ja oikeamman tien kautta, hän opettelee puhumaan ranskaa alkeellisella tasolla – ja onnistuu siinä jo nyt!
Päivän aamulenkkiselfie epäonnistui! Siitä tuli pikimusta…. 🙁

[Best_Wordpress_Gallery id=”121″ gal_title=”Reims, 2018-05-29″]

Leave a Reply