Siirtymä Kuubaan

Lentokentän parkkipaikka 4Pakattuamme suurin piirtein kaikki laukkuihin, vaihdoimme uikkareihin ja menimme rannalle nauttimaan kevyestä aamu-uinnista. Siirtyessä lentokentälle mietimme miksi emme varanneet enemmän aikaa Bahamalle. Siellä oli upeaa, kallista, mutta upeaa.

Kuuba… Kuuba on aivan eri maailma. Siinä missä Bahamalle mennessä olimme välittömästi menossa drinkeille, täällä ensimmäinen kohde oli valuutan hankinta. Meillä oli Airbnb isäntämme järjestämä kyyti odottamassa lentokentällä – lappu “Juha Leivo” pisti massasta esiin selvästi Smile. Pienen kommunikaation jälkeen saimme muodostettua ymmärryksen, että menemme ensin pankkiin ja sitten majapaikkaan. Lentokentän parkkipaikka oli mielenkiintoinen, vanhoja jenkkirautoja, vanhoja ladoja – ylipäätään vain todella vanhoja autoja. Meidän kyytimme oli vanhalla ladalla. Pääsimme nauttimaan vanhan ajan kyydistä. Bensa kärysi, turvavöitä ei ole – niille ei ole edes kiinnikkeitä, ikkunat on alhaalla tuuletuksen luomiseksi ja auto sammui kerran parkkipaikalta lähtiessämme Smile.

Lentokentän parkkipaikka 5Lentokentän parkkipaikka 1Lentokentän parkkipaikka 2Lentokentän parkkipaikka 3Lada taksimme

Suurin osa autoista on vanhoja ja rämiä, osa on vanhoja ja kunnostettuja ja muutama auto on viimeiseltä parilta vuosikymmeneltä. Jostain syystä lähes kaikissa autoissa on pirun iso pakoputki.

 Ladan pakoputki

Majapaikalla saimme paljon ohjeita ja tietoa majapaikan omistajalta. Hän puhuu riittävän hyvää englantia, jotta kommunikaatio toimii sujuvasti. Oleellisia palasia oli mistä saa taksit keskustaan, mitä taksin pitäisi maksaa, hinnoista pitää neuvotella, tinkaaminen on se juttu. Saatuamme omaa rauhaa koitimme tulla sinuiksi tämän massiivisen ympäristön muutoksen kanssa.

Iltapäivä meni tutustuessa lähialueeseen ja ymmärtäessä miten valuutta toimii. Meillä on CUC:tä, heillä on CUP:tä. 1 CUC on 25 CUP:tä sanoi internet Bahamalla, kun meillä vielä internet yhteys oli. Todellisuus on 1 CUC on noin 20-21 CUP:tä, riippuen mistä ostaa. Valuutan kanssa pitää olla todella tarkkana, yleisin huijaus on juuri valuutan kanssa kikkailu. Tutustuessamme lähialueeseen ostimme Internet yhteyttä viisi tuntia, koska tunnin kortit oli loppu.

Ymmärtääksemme miten valuutta oikeasti toimii, ostimme kaksi paikallista banaania hedelmämyyjältä. Varsinainen ostotapahtuma meni hienosti, saimme oikein valuttaa takaisin. Olimme kovin tyytyväisiä itseemme. Liikkeen ulkona kun minä avasin banaania kuului yht’äkkiä “No, no no, no!”. 2 rouvaa alkoi puhumaan meille. Työstimme hetken aikaa kielimuurin kanssa, ilmeisesti emme ostaneet banaaneja joita voi syödä kuin banaaneja. Nämä banaanit pitäisi paistaa tai valmistaa jotenkin. He puhuivat myyjän ja meidän kanssa, jonka jälkeen saimme vaihtaa “banaanimme” mangoon. Kaiken kaikkiaan pidimme tätä silti onnistumisena Smile. Ymmärrämme nyt valuuttakonversiota hieman, saimme hedelmän ja ohjeet parempaan hedelmäkauppaan, josta saamme meille tuttuja banaaneja.

Hedelmätori

IllallinenIllan ravintola oli suunnaton menestys sekin. Englantia, huonosti lausuttua espanjaa ja halpaa perusruokaa. Nyt tiedämme paljon meillä on rahaa konkreettisilla mittareilla. Ateria kahdelle oli 145 CUP, eli 7 CUC.

Koko päivä on ollut sen verta raskas, että vietimme illan huoneessamme latautuen. Majapaikkaamme kuuluu hädin tuskin julkinen WLAN, mutta ei niin hyvin että sitä voisi täältä käyttää. Nettiasiat pitää kerätä läjään ja lähteä läheiseen internet puistoon nettiä käyttämään.

Kuuba 1Kuuba 2Kuuba 3Kuuba 4Kuuba 5Kuuba!

Leave a Reply