Kotelon ja emolevyn mittailua

mittauksiaSikäli aion käyttää In WIN S-Framea ja Asuksen Z10PE-D8 WS  emolevyä pitää niiden kahden sopia yhteen. Heti kättelyssä törmään ongelmaan. Kotelo tukee ATX emolevyjä, tuplaprosuemolevyt on EATX emolevyjä. Ero tulee esiin emolevyjen leveydessä, normaali ATX emolevy on 260 mm leveä EATX on 330mm, ero on 70 mm ja se merkitsee paljon. Googlailemalla löysin merkintöjä, että EATX sopisi tuohon koteloon, mutta osa kaapeliurasta menee silloin piiloon, se kävisi minulle ihan hyvin. Löysin myös mallisuorituksen siitä mitä aion tehdä: Overclock.net -sivustolla on Win S-frame ownersclub ja siellä on tehty juuri haluamani kaltainen operaatio. Kuten kuvasta näkyy koteloon ei jää todellakaan turhaa tilaa.

Tein vielä omat piirtomittaukset käyttäen In WIN sivuston kuvia apuna ja näytäisi siltä, että tuohon oikeasti mahtuu se emolevy ja sen alle matala vesijäähdytyksen lauhdutin. Kaapeleille jää pieni nurkka oikealle alas, josta tulla sisään. Tämä sopii hyvin, sillä emolevyn virtaliitin on juuri siinä kohdassa. Näytönohjaimet tulevat tarvitsemaan pahimmassa tapauksessa kaksi virtajohtoa per laite. Niiden vetoa pitää miettiä, ehkä vasemmasta ylänurkasta näytönohjaimia itseään pitkin? Sikäli käytän samaa mallia kuin mitä Win S-frame ownersclubin Juthos, edessä on isoja ongelmia kovalevyjen kaapeloinnin kanssa. Hänen kuvassa pumppu on selvästi niiden liittiemien tiellä.

Yksi opittu asia vuosien varrelta on, että emolevyn piirit olettavat prosessorien kohdalta tulevan ilmavirtaa emolevylle. Kun prosessorin tuuletin korvataan vesijäähdytysblokilla tämä ilmavirta katoaa ja se aiheuttaa erilaisia kuumenemisongelmia emolevyn piireille. En näe Juthoksen kuvassa ratkaisua tuollekaan ongelmalle. Tämän voisi korjata laittamalla emolevyn komponentit myös vesijäähdytykseen, mutta nyt tulee lämpökuormakysymys vastaan. Tällä hetkellä valitsemani prosessorit on TDP:ltään 140 wattia. CPU vesijäähdytys vaatii siis 280 wattia jäähdytystehoa kierrolta, jotta peruspalaset on paikallaan. Emolevy lisää kuormaa jonkin verran, mutta ei mahdottomasti.

Lopputulema illan tutkinnasta on että fyysisesti tehtävissä, jos käytetään puhdasta ilmajäähdytystä. Kaapeloinnista tulee ongelma näyttävyyden kannalta, mutta se voidaan taklata kärsivällisyydellä. Seuraava asia on selvittää paljonko jäähdytystehoa tuohon jäljelle jäävään tilaan voisi saada. Onko vesijäähdytys mahdollinen. Lähtökohta vesijäähdytykselle on, että näytönohjaimet eivät tule kiertoon mukaan.

Leave a Reply