Seuraava kone, ensiaskeleet

Rakensin 2007 alkuvuodesta ensimmäisen unelmieni pöytäkoneen nimeltään Dream. Käytin konetta runsaat kaksi ja puoli vuotta, jonka jälkeen rakensin seuraavan koneeni nimeltään Nightmare. Nyt lienee aika rakentaa viimeinen kone, nimeltään Insanity, tässä luksus luokassa. Etenkin, kun 2010 joulukuussa lupasin Nightmaren kestävän ainakin pari vuotta Smile.

Jokainen kone, jonka rakensin, oli tarkoitus puskea rajoja. Koneiden on ollut tarkoitus olla tehokkainta mitä osaan rakentaa ja pureutua mielestäni suurimpaan normaalin koneen teho-ongelmaan. Niinpä kumpikin kone kone keskittyi kovalevyihin ja paljon. Dreamissä oli neljä aikansa nopeinta Raptor kiintolevyä RAID 1+0 konfiguraatiossa, Nightmaressa oli serveriluokan RAID-ohjain ja neljä SSD kovalevyjä RAID0 asetuksessa. Nightmaren kovalevyjärjestely yksistään maksoi 1500€. Kummassakin tapauksessa rahat käytettiin mielestäni oikeaan paikkaan.

Nyt on aika asettaa raamit viimeiselle koneelle. Kovalevyihin tullaan taas panostamaan, viimeisintä huutoa SSD:tä. Nightmaren ainut heikkous oli muistin määrä, keskusmuistia oli vain 6 GB – mikä on liian vähän tänä päivänä. Siispä muistia riittävästi Insanityyn, 32 GB kuulostaa hyvältä. Nightmaresta halusin tehdä tuplaprosessori koneen, mutta se ei ollut mahdollista silloin. Insanity tulee olemaan tuplaprosessori kone. En oikeastaan pelaa enää, joten peliteho ei ole merkityksellinen, mutta en kehtaa MökkiLANeille mennä millään keskiverrolla kortilla, joten vähintään 2x jotain kohtuullisen tehokasta näytönohjainta. Näyttöihin ei tarvitse koskea. En näe mitään riemua tai hyötyä 4k näytöissä. Tämä 16 miljoonaa pikseliä riittää yhä, vuosienkin jälkeen.

Mutta mikä tekisi koneesta järjettömän? Missä olen edellisissä epäonnistunut?  Olen epäonnistunut näyttävyydessä. Tällä kierroksella koneen pitää näyttää hyvältä, niin hyvältä että tietokoneisiin perehtymätönkin ymmärtää sen olevan tehokas kone. Dreamin näyttöpaketti, 1×30” ja 2×20” kärsi siitä että tietokoneista ymmärtämättömät eivät ymmärtäneet sen mahtavuutta. Eräs Kristan ystävä meillä käydessään kysyi minkälainen televisio tuo oikein on nähdessään Dreamin näytöt. Se sattui ja vielä tänä päivänä muistan tuon kysymyksen. Virhe korjattiin Insanityn kanssa, sen näyttöpakettia kukaan ei ole sotkenut televisioon.

Silmäni tässä vaiheessa, speksauksen ensiaskelilla, kääntyy kohti In WIN S-Framea – järjettömän hienoa koteloa kohti… Nyt aletaan tutkimaan. Visio Hulluudesta on selvä.

Visio lyhyesti:

CPU: 2x Intel Xeon ??
RAM: >= 32 GB DDR4
Emolevy: esimerkiksi Asus Z10PE-D8 WS
Näytönohjain: AMD ???
Kovalevy: 512 GB NVMe protokollolla toimivaa kovalevyä, jos emo sallii
Kotelo: S-frame ? (sikäli hulluus iskee)
Jäähdytys: Näyttävä nestejäähdytys
Virtalähde: 1kW

Leave a Reply