Monibootti piilo-osio USB-tikku, osa 1

tikkuOlen vuosia sitten haaveillut USB-tikusta, joka sisältäisi kaikki käyttämäni ISO-imaget ja työkalut, mutta taito rakentaa moinen luotettavasti on puuttunut. Tästä esimerkkinä on niiden kahden PXE ympäristön rakentaminen. Tuntuu niin turhalta tehdä yhdestä alle 700 megan ISO imagesta boottaava 8 gigatavun tikun avulla. Käsittämätöntä tilanhukkaa ja se tikku on sen jälkeen täynnä sontaa, joka hankaloittaa sen käyttöä normaaliolosuhteissa. Sain kerran rakennettua monibootti USB-tikun, siitä on jo vuosia, mutta se ei toiminut luotettavasti – en oikeasti ymmärtänyt miten sen tein – saati sitten ollut päivitettävissä.

Nyt Kali Linux-tikkuni Kali alkaa olemaan vanhaa versiota, eikä sekään koskaan ollut tehty kunnolla. Se on härö ja vajaalla toiminnalla oleva tikku, mutta se toimi. Tikussa oli piilo-osio, jossa Kali lepäsi ja Kalilla oli oma salattu talletustila tikussa. Kaiken puolin kiva, mutta hidas ja Kali oli 64 bittinen, mikä ampui jalkaan yhden vanhemman läppärin kanssa mitä piti tuikkia, myös UEFI tuki boottui, joten Surface Pro 3:n kanssa se oli turha.

Visio

Tikulla on normaali NTFS osio, jonka voi alustaa,  jota voi täyttää ja joka näyttää, tuntuu, äänehtii ja maistuu normaalilta muistitikulta. Piiloitettu boottaava osio, jossa on puhtaita ISO-kuvia, joita voin helposti päivittää ja joilta pystyn boottaamaan surutta. Toinen piiloitettu osio, joka on salattu ja pitää sisällään Kalin pysyvät muutokset. Kolmas piiloitettu osio, joka on Tails Linuxin pysyvien tiedostojen osio. Näin tikkua voi käyttää arjessa satunnaisen koneen käyttöjärjestelmänä, voin antaa tikun toisille pikaisessa tiedonsiirrossa pelkäämättä että he sössivät tikun sisällön. Kun tikku on kiinni koneessa ja kone käynnistetään tikku on boottaava laite ja sen takaa paljastuu valikko, jossa on Kali Linux järjestelmän korkkaamiseen, Tails järjestelmän käyttämiseen anonyymisti sekä kasa erilaisia työkaluja osioiden muuttamiseen, levyn tarkistamiseen, turvakopioiden tekemiseen ja yleiseen PC diagnostiikkaan. Pikku nörtin “digitaalinen leatherman työkalu”.

Taustat

Miten ihmeessä tämä voisi toimia? USB-tikku toimii kuin normaali kiintolevy osioiden ja käynnistyksen suhteen. Windows vain leikkii USB muistitikun olevan erikoinen laite. Windows ei suostu näyttämään kuin ensimmäisen osion muistitikulta, mikä ei ole mitenkään ongelmallista, sillä sellaisina muistitikut tulevat linjalta ellei joku mene niitä ronkkimaan.

Boottauksen suhteen rajoitteitteena toimii se, että vain primääriosiolta voidaan käynnistää. Tämä ei ole ongelma, sillä vanhat speksit sallivat 4 primääriosiota ja vision mukaan tikussa on vain neljä osiota. Toinen primääriosio voidaan merkitä boottavaksi, sille voidaan asentaa GRUB eikä Windows näytä tätä osiota koskaan. Kolmas ja neljäs osio voisi olla loogisen osion sisällä, mutta en näe mieltä pilppoa tikkua mitättömiin palasiin, joten pidetään kaikki osiot primääreinä. Tikku menee kokonaan uusiksi, jos osoita tarvitaan lisää.

Tarvikkeet

Palaset, joita tarvitaan on siis

  1. Isolla kapasiteetilla varustettu USB(3) muistitikku – minun tapauksessa 64 GB USB3 tikku
  2. Linux (virtuaali) kone, varsinaista asennustyötä varten
  3. Läjä ISO-tiedostoja
  4. memdisk –tiedosto PXE boottileikeistä
  5. Testaamisen helpottamiseksi yksi fyysinen läppäri tms., jota on helppo bootata tikun testaamista varten. Virtuaalikoneet kun eivät ilman kikkailua osaa bootata USB-tikulta.

Leave a Reply