Etätöistä

Etätyöskentely on mielestäni konttorityöskentelyä hurjasti tehokkaampaan. Olen ollut tätä mieltä vuosia, sainhan tehdä 3 vuotta lähes 100% etätyötä ennen kuin jouduin takaisin kuutioon töitä tekemään. Tämä tehokkuusero kävi rankasti ilmi muutama päivä sitten. Minun pitää tällä hetkellä lukea läpi dokkareita, miettiä sen sisällön logiikkaa, korjata ja kehittää sitä eteenpäin. Sen jälkeen dokkari menee muiden kirjoitettavaksi ja palaa taas takaisin minulle (ja muille luettavaksi sekä kommentoitavaksi). Dokkarin lukemiseen konttorilla meni koko päivä, itseasiassa dokkari tuli luettua huonosti ja osissa, koska muut työntekijät tulivat puhumaan minulle asiasta X tai Y, riippumatta siitä kuinka ankarasti koitin olla saavuttamattomissa työpisteelläni. Kotona, etätöitä tehdessä, dokkari oli käsitelty tunnissa, kun muut häiriötekijät voitiin sulkea pois.
Jotkut kuvittelevat että etätyöntekijä ei pysty tekemään töitä tehokkaasti, koska kotona on kaikenlaisia muita mielenkiintoisia häiriötekijöitä kuten televisio, pyykit, pihatyöt, herra ties mitä. He eivät näe sitä suurta eroa konttorihäiriöiden ja kotihäiriöiden välissä – Etätyöntekijä itse valitsee häiriönsä, silloin kun hänelle sopii, jolloin se on enemmänkin tupakkatauon kaltainen lataushetki, konttorityöntekijä on muiden häirittävänä ilman kontrollia ja häiriötekijät haittaavat keskittymistä ja työn tekemistä. Toki, sitä voisi konttorilla varata palaverikopin ja mennä sinne piiloon, mutta koppeja on vähemmän kuin konttorilla työntekijöitä, joten ei sekään ongelmaa oikein ratkaise.
Etätyö ei toki ole kaikille, osalta puuttuu itsekuri tai kiinnostus omaan työhönsä, jolloin etätyö on vain lorvailua. Itse koen, että etätyöpäivänä pitää luoda jotain näkyvää, jotta kaikki tietävät sinun olleen töissä. Lorvailu ei vain ole mahdollista.
Etätyön määrästä olen nyt viimeisimmän firman politiikan myötä saanut “näkemystä”. Koen että jos mennään malliin missä sallitaan vain osittainen etätyö, silloin etätyön määrä pitää olla merkittävä. Leikkauspiste tulisi olla 2:3 tai 3:2. Jos viikossa sallitaan vain yksi etätyöpäivä tuo päivä saa erikoisarvon, sitä pidetään vähän niin kuin pyhä päivää edeltävänä päivänä. Silloin ei tarvi olla ihan skarppi, silloin voi lopettaa vähän aikaisemmin, silloin voi hoitaa omia juttuja kaupungilla, koska on etäpäivä, se on sellainen epäpäivä, vähäisempi työpäivä. Kun omalta osaltani tilanne oli toisinpäin, konttoripäivä oli se harvinaisuus, se konttoripäivä oli se päivä jolloin ei saada mitään aikaiseksi, koska silloin ollaan moikkaamassa niitä muita konttorilla. Poikkeama rutiinista tai arjesta työpäivässä tekee siitä helposti tehottomamman. Jotta etätyöpäivät olisi tehokkaita ja hyödyllisiä, niitä pitää olla mielestäni 2 tai 3 työviikossa, jolloin ne on työpäiviä siinä missä muutkin, yksi etätyöpäivä on vain tehokkuuden tiputtamista 🙂 . Tälläinen tuskan purkaus tällä kertaa…

Leave a Reply